Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Το Πολυτεχνείο έγινε σταθμός και σύμβολο στη

σύγχρονη νεοελληνική Ιστορία κατά τη διάρκεια

του Δεκεμβρίου  του 1944, όταν  οι 

εβραιοκομμουνιστές  δολοφόνοι  έσφαξαν 

καθηγητές  και  φοιτητές  του.

    Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε επιστολικό δελτάριο του 1900
Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Ε.Μ.Π.) είναι το πιο παλιό και πιο φημισμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ελλάδας στον τομέα της τεχνολογίας και έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στην επιστημονική, τεχνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας από την ίδρυση του το 1836. Tο 1873 εγκαταστάθηκε σε συγκρότημα κτιρίων στο κέντρο της πρωτεύουσας, στα μισοτελειωμένα, ακόμη, κτίρια της οδού Πατησίων και ονομάστηκε "Eθνικό Mετσόβιο Πολυτεχνείο", συντετμημένα EMΠ προς τιμή των μεγάλων ευεργετών Γεωργίου Αβέρωφ, Νικολάου Στουρνάρη, Ελένης Τοσίτσα και Μιχαήλ Τοσίτσα, των οποίων η γενέτειρα, το Μέτσοβο, υπήρξε η κοιτίδα πολλών μεγάλων εθνικών ευεργετών.

 

Το 1836 δημοσιεύτηκε βασιλικό διάταγμα το οποίο αφορούσε την ίδρυση στην Αθήνα σχολείου τεχνιτών,το οποίο άρχισε τη λειτουργία τον επόμενο χρόνο. Είχε τον τίτλο Βασιλικό Σχολείο των Τεχνών, και ουσιαστικά ήταν μία κυριακάτικη τεχνική σχολή που κατάρτιζε τους τεχνίτες (μαστόρους, οικοδόμους, αρχιμαστόρους). Σύντομα έγινε γνωστό ως «Πολυτεχνείο».

Από το σχολείο των τεχνιτών προήλθε το σημερινό Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Το σχολείο αυτό λειτούργησε με την αρχική μορφή του μέχρι το 1843. Aργότερα  το  σχολείο διαμορφώθηκε σε ίδρυμα, όπου η παράδοση μαθημάτων ήταν πια καθημερινή και χωρίστηκε σε δύο τμήματα:
Βιομηχανικών Τεχνών,   Καλών Τεχνών

Το 1863 έγινε ριζικότερη αναδιοργάνωση του ιδρύματος.

Το 1862 άρχισε η κατασκευή του κτιρίου το οποίο σήμερα ονομάζεται Κτήριο Αβέρωφ από τον αρχιτέκτονα Λύσανδρο Καυταντζόγλου. Το 1870 ο Γεώργιος Αβέρωφ, λόγω των δαπανών που χρειαζόταν η κατασκευή του κτιρίου, συγχρηματοδότησε τις εργασίες. Ο Καυταντζόγλου παραιτήθηκε από την επίβλεψη της κατασκευής την ίδια χρονιά, λόγω των αυθαιρεσιών της επιτροπής κατασκευής του κτιρίου. Το 1873 εγκαταστάθηκε στα μισοτελειωμένα ακόμη κτίρια της οδού Πατησίων και ονομάστηκε "Eθνικό Mετσόβιο Πολυτεχνείο" προς τιμή των μεγάλων ευεργετών Γεωργίου Aβέρωφ, N. Στουρνάρη, E. Tοσίτσα, των οποίων η γενέτειρα ήταν το Mέτσοβο. Η κατασκευή ολοκληρώθηκε τελικά το 1878. Την περίοδο 1903-1916 έγιναν εργασίες επέκτασης του κτιρίου.

Το 1887 προήχθη σε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα. Το 1914 το ίδρυμα μετονομάστηκε σε Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και αποτελείτο από 4 σχολές:

Πολιτικών Μηχανικών

Μηχανολόγων

Ηλεκτρολόγων

Τηλεγραφομηχανικών

Το 1917 καταργήθηκε η σχολή τηλεγραφομηχανικών και ιδρύθηκαν οι σχολές αρχιτεκτόνων, χημικών μηχανικών και τοπογράφων-αγρονόμων μηχανικών, ενώ ενοποιήθηκαν οι σχολές μηχανολόγων και ηλεκτρολόγων. Αρκετά αργότερα ιδρύθηκε η σχολή μηχανικών μεταλλείων - μεταλλουργών και η σχολή ναυπηγών μηχανικών. Τέλος, το ακαδημαϊκό έτος 1999-2000 ξεκίνησε η λειτουργία της σχολής εφαρμοσμένων μαθηματικών και φυσικών επιστημών.

Το Πολυτεχνείο έγινε σταθμός και σύμβολο στη σύγχρονη νεοελληνική Ιστορία κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου  του 1944, όταν  οι  εβραιοκομμουνιστές  δολοφόνοι  έσφαξαν  καθηγητές  και  φοιτητές  του.

Έμβλημα

 

 Λογότυπο ΕΜΠ

Το έμβλημα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου αποτελεί ο «Προμηθεύς Πυρφόρος».

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Προμηθέας χάρισε τη φωτιά στους ανθρώπους, παραλαμβάνοντάς τη από το εργαστήρι του Ήφαιστου και παραδίδοντάς τη στους ανθρώπους, μαθαίνοντάς τους τον τρόπο χρήσης της, όπως επίσης τις Επιστήμες (κρυφά από την Αθηνά) και τα Γράμματα.

Φοιτητές

Το Ε.Μ.Π. σήμερα φιλοξενεί περίπου 13.000 φοιτητές (προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς) καθώς και 1.200 περίπου στελέχη (καθηγητές όλων των βαθμίδων, ερευνητικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό) κατατάσσοντάς το ως ένα από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά - ερευνητικά ιδρύματα της Ελλάδας (τρίτο μετά τα Πανεπιστήμια Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης).

Ιστορικό συγκρότημα Πατησίων

Στο ιστορικό συγκρότημα της οδού Πατησίων φιλοξενούνται σήμερα η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών καθώς και ορισμένες δραστηριότητες της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών (στο κτίριο Γκίνη), αλλά και της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

Πολυτεχνειούπολη

Οι περισσότερες δραστηριότητες ιδρύματος λαμβάνουν χώρα στην Πολυτεχνειούπολη, μία έκταση πολλών στρεμμάτων στους βορειοδυτικούς πρόποδες του Υμηττού. Εκεί στεγάζονται οι οκτώ από τις εννέα Σχολές του Πολυτεχνείου και εκεί εδρεύει η Διοίκηση.

Στην Πολυτεχνειούπολη βρίσκεται το Αθλητικό Κέντρο του Ε.Μ.Π. και η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος.

Η Πολυτεχνειούπολη διαθέτει τρεις πύλες εισόδου - εξόδου: την Πύλη Ζωγράφου, επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου, την Πύλη της οδού Κοκκινοπούλου και την Πύλη Κατεχάκη.

Διοικητική οργάνωση

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο είναι ίδρυμα αυτοδιοικούμενο και βρίσκεται κάτω από την ανώτατη εποπτεία του κράτους που ασκεί το Υπουργείο Παιδείας. Τη διοίκηση του ιδρύματος ασκούν η σύγκλητος και ο πρύτανης του ιδρύματος. Ο πρύτανης εκπροσωπεί το ίδρυμα και προεδρεύει στη σύγκλητο. Η σύγκλητος εποπτεύει τη λειτουργία του ιδρύματος, δηλ. των σχολών, των εργαστηρίων κ.ά.

Άλλες αρχές του ιδρύματος είναι το ανώτατο πειθαρχικό συμβούλιο, το πειθαρχικό συμβούλιο και η διαχειριστική επιτροπή.

Το διδακτικό προσωπικό αποτελείται από τακτικούς καθηγητές, καθηγητές με σύμβαση, έκτακτους καθηγητές, υφηγητές, επιμελητές ή επιστημονικούς συνεργάτες και βοηθούς των εδρών. Σχετικά με τους υποψήφιους φοιτητές του Πολυτεχνείου, αυτοί πρέπει να είναι απόφοιτοι λυκείου και εισάγονται σ' αυτό μετά από πανελλήνιες εξετάσεις.

Ο αριθμός των εισαγόμενων κάθε χρόνο καθορίζεται με απόφαση της συγκλήτου και απ' τις Σχολές. Εξαιτίας του μικρού αριθμού των εισαγόμενων, για την επιτυχία του υποψήφιου απαιτείται συστηματική μελέτη.

Εκπαίδευση - Έρευνα

Το Ε.Μ.Π. δραστηριοποιείται στους τομείς εκπαίδευσης και έρευνας που αφορούν τεχνολογίες αιχμής των γνωστικών αντικειμένων των μηχανικών όλων των ειδικοτήτων. Οι 600 δάσκαλοι-ερευνητές (μέλη Δ.Ε.Π.) μαζί με 300 μέλη του ειδικού εκπαιδευτικού και τεχνικού προσωπικού και τους 3.000 περίπου μεταπτυχιακούς φοιτητές είναι το ανθρώπινο δυναμικό που παρέχουν την εκπαίδευση στους 10.000 περίπου φοιτητές καθώς και την εκτέλεση της προχωρημένης έρευνας. 400 περίπου διοικητικοί υπάλληλοι παρέχουν υποστήριξη στην ακαδημαϊκή κοινότητα.

 

Σχολές

Το Ε.Μ.Π. διαθέτει 9 σχολές που ιδρύθηκαν με το ΠΔ 75/2013:

Σχολή Πολιτικών Μηχανικών (Σ.Π.Μ.)

Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών (Σ.Μ.Μ.)

Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (Σ.Η.Μ.Μ.Υ.)

Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (Σ.Α.Μ.)

Σχολή Χημικών Μηχανικών (Σ.Χ.Μ.)

Σχολή Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών (Σ.Α.Τ.Μ.)

Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων - Μεταλλουργών Μηχανικών (Σ.Μ.Μ.Μ)

Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών (Σ.Ν.Μ.Μ.)

Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (Σ.Ε.Μ.Φ.Ε.)


Ζ.Π.
 


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...