Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

ΕΙΣ ΑΙΩΝΙΑΝ ΜΝΗΜΗΝ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ. ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ.



Ο Ιωάννης Π. Θεοφανόπουλος (Χαλανδρίτσα Αχαΐας, 1876 – Αράχωβα, 12 Ιανουαρίου 1945)  ήταν καθηγητής και πρύτανις του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.  Δολοφονήθηκε  από  τους  κομμουνιστές.



Γεννήθηκε στην Χαλανδρίτσα Αχαΐας το 1876, γιος δασκάλου. Απέκτησε πτυχίο Μηχανολόγου Μηχανικού από το ΕΜΠ το 1899 και στη συνέχεια μετέβη στη Γερμανία, όπου μετεκπαιδεύτηκε στο Βερολίνο και εργάστηκε ως μηχανικός Γερμανικών εργοστασίων. Το 1907 εξελέγη καθηγητής στην έδρα των «Στοιχείων Μηχανών και Λεβήτων». Διετέλεσε πρώτος πρόεδρος της Ένωσης Μηχανικών του Πολυτεχνείου (1908), η οποία στόχευε στην εξεύρεση εργασίας στους αποφοίτους του ΕΜΠ, διευθυντής έλξεως και υλικού εταιρίας σιδηροδρόμων Πελοποννήσου, σύμβουλος Διοικούσης Επιτροπής Τ.Ε.Ε, θεραπευτηρίου «Ευαγγελισμός», μέλος Δ.Σ. Σιβιτανιδείου Σχολής κ.ά. Με άλλους μηχανικούς, συνέβαλε στην ίδρυση του Υπουργείου Συγκοινωνίας (1914).



Ο  Θεοφανόπουλος  πολέμησε  ηρωικά  στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο ως αξιωματικός του μηχανικού-πυροβολικού.
 
Ο  ΠΡΩΤΟΣ  ΕΛΛΗΝΑΣ  ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ  ΠΟΥ  ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕ  ΚΙΝΗΤΗΡΑ  DIESEL. 
Το 1932 ανέλαβε διευθυντής του μηχανουργικού εργοστασίου-εργαστηρίου της Σχολής, προώθησε την κατασκευή του πρώτου τετράχρονου κινητήρα Diesel στη Σχολή, ισχύος 5 ίππων, και πρωτοστάτησε στην επέκταση του Μηχανουργείου στην οδό Τοσίτσα.

Βασικό του έργο θεωρούνται τα «Στοιχεία Μηχανών και Εμβολοφόρων Αντλιών».




        
29  Καθηγητές του ΕΜΠ το 1928. 
O  ΘΕΟΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ  ΕΙΝΑΙ   Ο  ΤΕΤΑΡΤΟΣ   ΟΡΘΙΟΣ  ME  TO  ΚΑΠΕΛΟ   ΑΠΟ  ΑΡΙΣΤΕΡΑ.
 
Tο 1939-1941 διετέλεσε αντιπρύτανις του ΕΜΠ, το 1941-1943 πρύτανις και το 1943 ως το θάνατό του προπρύτανις. Στη διάρκεια της πρυτανείας του συνυπέγραψε επιστολή με τον Αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό και άλλους διανοούμενους (23.3.1943) προς τον Πρωθυπουργό Κ. Λογοθετόπουλο, ζητώντας την προστασία των Ελλήνων Εβραίων. Άλλη διασωζόμενη επιστολή του σχετίζεται με το επισιτιστικό πρόβλημα των φοιτητών (6.11.1942).

Το Δεκέμβριο του 1944 συνελήφθη από μέλη του ΕΛΑΣ και οδηγήθηκε πεζός μαζί με άλλους  Έλληνες (Σπύρος Τρικούπης, Στ. Κορυζής, Γ. Κερασιώτης κ.ά.) στην περιοχή Αγ. Τρύφωνας, κοντά στην Αράχωβα, όπου και εκτελέστηκε. Άλλοι δύο καθηγητές του ΕΜΠ δολοφονήθηκαν την ίδια περίοδο (Γ. Σαρρόπουλος, Σ. Κορώνης).

 
Ο  γιος του Ι. Θεοφανόπουλου, ο Νικόλαος Θεοφανόπουλος, μετέπειτα καθηγητής ΕΜΠ, παρέστη στην εκταφή της  σορού  του  πατέρα  του.

              
  ΚΛΕΑΝΘΗΣ  ΘΕΟΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γεννήθηκε στην Χρυσοπηγή Αχαΐας και ήταν αδελφός του Ιωάννη Θεοφανόπουλου. Τελείωσε το Β' Γυμνάσιο Πατρών.  Σπούδασε νομικά, άσκησε την δικηγορία στην Αθήνα και διετέλεσε πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών το 1945-46.  Ήταν ο πρώτος εισαγγελέας του Πρωτοδικείου Πειραιώς που αργότερα έγινε αντιεισαγγελέας εφετών.

Εκλέχτηκε βουλευτής Αθηνών το 1946 με το Λαϊκό κόμμα παίρνοντας 24.224 ψήφους. Ήταν υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση Παπάγου από τις 11 Απριλίου 1954 ως τις 6 Οκτωβρίου 1955. Είχε διατελέσει Νομάρχης Μυτιλήνης και αντιπρόεδρος της βουλής των Ελλήνων από το 1946 ως το 1947.



Προτομή του Ιωάννη Θεοφανόπουλου υπήρχε επί χρόνια πίσω από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Ο γνωστός επιχειρηματίας, Ιωάννης Θεοφανόπουλος, εγγονός του αλησμόνητου Πρύτανη του ΕΜΠ που εκτελέστηκε από αντάρτες του ΕΑΜ στην Αράχοβα κατά την διάρκεια των “Δεκεμβριανών” του 1944,  αποκάλυψε ότι ενεργό εμπλοκή στην δολοφονία του παππού του είχε ο τότε καθηγητής Ιατρικής, Πέτρος Κόκκαλης, πατέρας του γνωστού επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη.

Πριν από πολλά χρόνια πίσω από το ΕΜΠ στην οδό Μπουμπουλίνας, υπήρχε ένα μικρό μνημείο.
Αφιερωμένο  στη μνήμη του Ιωάννη Θεοφανόπουλου.

Κάποιοι, πριν 36 χρόνια, ενόψει της τότε ανόδου του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία (18 Οκτωβρίου 1981), κάλυψαν το μνημείο με ένα κουτί  και  στην  συνέχεια εξαφάνισαν  το μαρμάρινο κολωνάκι  και στη θέση του μνημείου  άφησαν  το κουτί.  Της ΔΕΗ, υποτίθεται.
Ο καθηγητής, που είχε σπουδάσει στη Γερμανία, είχε οργανώσει το μηχανουργείο του ΕΜΠ, το οποίο παλιά «έβλεπε» στην οδό Μπουμπουλίνας.

Τεχνική Επετηρίς της Ελλάδος, Εκδόσεις Τ.Ε.Ε., 1935 (http://library.tee.gr/digital/books_tee/book_51649/book_51649_polytehneion.pdf)

 

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ  ΤΟΥ  Ε.Μ.Π.

ΙΩΑΝΝΗΣ  ΘΕΟΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΘΑΝΑΤΟΣ

 

Ζ.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...