Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

ΤΟ ΠΙΟ ΚΟΝΤΙΝΟ ΜΑΣ ΑΣΤΡΟ, ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ 4,2 ΕΤΩΝ ΦΩΤΟΣ, Ο ΕΓΓΥΤΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΑΥΡΟΥ, ΕΧΕΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ.



ΗΛΙΟΣ - ΑΣΤΡΟ:  ΕΓΓΥΤΑΤΟΣ  ΤΟΥ  ΚΕΝΤΑΥΡΟΥ

Απόσταση από τη Γη: 4,243 έτη φωτός

Θερμοκρασία επιφάνειας: 3.042 K

Ακτίνα: 100.900 χλμ. (0,145 R)

Μάζα: 2,446e29 kg (0,123 M)

Αστερισμός: Κένταυρος

Συντεταγμένες: RA 14h 29m 43s | Απόκ. -62° 40′ 46″
Ο Εγγύτατος Κενταύρου (διεθνώς Proxima Centauri) είναι αστέρας, τύπου ερυθρού νάνου, που απέχει 4,243 ± 0,002 έτη φωτός και εντοπίζεται στον αστερισμό Κένταυρο. Παρόλο που δεν είναι ορατός με γυμνό μάτι, καθώς είναι 11ου μεγέθους, είναι ο κοντινότερος (εγγύτερος) αστέρας στο Ηλιακό μας Σύστημα. Επειδή η απόκλισή του είναι πολύ νότια, ο Εγγύτατος παραμένει πάντα κάτω από τον ορίζοντα στην Ελλάδα και όλη την Ευρώπη.

Ο αστέρας αποτελεί μέλος ενός τριπλού αστρικού συστήματος, μαζί με τον διπλό αστέρα άλφα Κενταύρου. Ο Εγγύτατος Κενταύρου είναι κατά πολύ το μικρότερο σε μέγεθος άστρο από τα δύο άλλα του συστήματος, από τα οποία απέχει 0,21 έτος φωτός (15000 ± 700 αστρονομικές μονάδες). Επίσης, έχει απόλυτο μέγεθος 15,49 και η φωτεινότητά του αντιστοιχεί στο 0,000052 της φωτεινότητας του Ήλιου. Έχει φασματικό τύπο Μ5 και είναι μεταβλητός βραχείας περιόδου, καθώς, όπως συμβαίνει με πολλούς ερυθρούς νάνους, είναι αστέρας εκλάμψεων. Η καλή ανάμιξη του υδρογόνου του εξαιτίας των ρευμάτων μεταφοράς υλικού που διατρέχουν ολόκληρο το εσωτερικό του και κυρίως ο πολύ χαμηλός ρυθμός των θερμοπυρηνικών αντιδράσεων στον πυρήνα του, εξασφαλίζουν στον Εγγύτατο άλλα 4 τρισεκατομμύρια έτη ζωής στην Κύρια Ακολουθία, δηλαδή σχεδόν 300 φορές τη σημερινή ηλικία του Σύμπαντος.


 Χάρτης αστρικών συστημάτων σφαίρας ακτίνας 12.5 ετών φωτός

 

2016.  ΑΝΑΚΑΛΥΦΤΗΚΕ  ΕΝΑΣ  ΠΛΑΝΗΤΗΣ  ΣΤΟ  ΑΣΤΡΟ - ΗΛΙΟΣ  ΕΓΓΥΤΑΤΟΣ  ΤΟΥ  ΚΕΝΤΑΥΡΟΥ.

Αστρονόμοι ανακοίνωσαν στο περιοδικό Nature, την ανακάλυψη ενός πλανήτη στο μέγεθος της Γης, που ονομάστηκε Proxima b (Εγγύτατος β) και βρίσκεται στην κατοικήσιμη ζώνη του Εγγύτατου του Κενταύρου.

Ο Εγγύτατος του Κενταύρου (Proxima Centauri) είναι το πλησιέστερο άστρο πέραν του ηλιακού μας συστήματος – βρίσκεται σε απόσταση μόλις 4,24 έτη φωτός από τη Γη.

Η ελάχιστη μάζα του εξωπλανήτη είναι 1,3 φορές η μάζα της Γης και βρίσκεται σε τέτοια απόσταση από το άστρο του, που επιτρέπει την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή, ένα χαρακτηριστικό κρίσιμης σημασίας για την ύπαρξη ζωής.

Οι αστρονόμοι εκτιμούν πως όταν  αρχίσει η «εποχή των διαστρικών ταξιδιών», ο Proxima b θα αποτελέσει πιθανότατα τον πρώτο μας σταθμό.

Το ενδιαφέρον, πέρα από την ανακάλυψη ενός ακόμα – έστω και του πιο κοντινού  – εξωπλανήτη, είναι η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για την ανακάλυψή του. Το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler δεν είναι το μοναδικό εργαλείο για την ανακάλυψη εξωπλανητών. Υπάρχει και η μέθοδος της ακτινικής ταχύτητας (Radial Velocity -The First Method that Worked) που χρησιμοποιήθηκε στην ανακάλυψη του Proxima b.


  Οι συγκριτικές διαστάσεις των αστέρων (από αριστερά προς τα δεξιά) Ηλίου, α Κενταύρου A, α Κενταύρου B και Εγγυτάτου Κενταύρου

Καλυμμένος από ωκεανούς ο Εγγύτατος Β του Κενταύρου ;

Οι αστροφυσικοί του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας, υπολόγισαν ότι ο Proxima b, μπορεί να είναι ένας υδάτινος κόσμος, όμοιος με τον δικό μας.

Ο Εγγύτατος β του Κενταύρου, μπορεί να είναι όχι μόνος βραχώδης, αλλά επίσης σκεπασμένος από ωκεανούς. Αυτή είναι η νέα εκτίμηση γάλλων επιστημόνων, που βασίζεται όμως σε θεωρητικούς υπολογισμούς και όχι σε άμεσα δεδομένα παρατηρήσεων.

Οι αστροφυσικοί του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, υπολόγισαν ότι ο Proxima b, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου τεσσάρων ετών φωτός από τη Γη, μπορεί να είναι ένας υδάτινος κόσμος, όμοιος με τον δικό μας.

Ο εξωπλανήτης έχει εκτιμώμενη μάζα 1,3 φορές μεγαλύτερη από τη Γη και απέχει από το άστρο του γύρω στα 7,5 εκατ. χλμ., σχεδόν το ένα δέκατο της απόστασης Ερμή-Ήλιου. Επειδή όμως το άστρο του είναι μικρότερο από το δικό μας και 1.000 φορές λιγότερο λαμπερό από τον Ήλιο, δεν αποκλείεται να υπάρχουν μεγάλες θάλασσες στην επιφάνειά του - πράγμα που θα ευνοούσε την ανάπτυξη μορφών ζωής.

Σύμφωνα με ένα από τα «σενάρια» των γάλλων επιστημόνων, ο Εγγύτατος β μπορεί να διαθέτει ένα ενιαίο τεράστιο ωκεανό βάθους έως 200 χιλιομέτρων, ενώ ο πλανήτης εκτιμάται ότι διαθέτει και μια αραιή ατμόσφαιρα.





Το τριπλό αστρικό σύστημα του α-Κενταύρου αποτελεί τον βασικό στόχο του ερευνητικού προγράμματος Breakthrough Starshot, για την κατασκευή ταχύτατων νανοδιαστημοσυσκευών, οι οποίες ίσως μελλοντικά καταφέρουν να προσεγγίσουν αυτό το σύστημα και μάλιστα σε 20 μόλις χρόνια, αντί για τα δεκάδες χιλιάδες χρόνια που απαιτούνται με την υπάρχουσα τεχνολογία. Η νέα αυτή ανακάλυψη δημιουργεί επιπλέον ενθουσιασμό και προσμονή για την επιτυχή υλοποίηση αυτού του προγράμματος.

Καθόλη την διάρκεια των παρατηρήσεων που πραγματοποιήθηκαν με ένα από τα τηλεσκόπια του ESO, υλοποιήθηκε και το πρόγραμμα Pale Red Dot: μία τολμηρή και πρωτοποριακή πρωτοβουλία των αστρονόμων που συμμετείχαν στις έρευνες αυτές, με στόχο την γνωστοποίηση όλων των πτυχών ενός ερευνητικού προγράμματος.

Οι ερευνητές έκαναν την ανακάλυψη χρησιμοποιώντας τις συστοιχίες τηλεσκοπίων του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου (ESO) στη Χιλή. Εντόπισαν ένα πλανήτη να περιφέρεται γύρω από τον πλησιέστερο γείτονα του Ήλιου, τον Εγγύτατο του Κενταύρου.  Το άστρο βρίσκεται σε απόσταση μόλις 4,3 έτη φωτός από τον Ήλιο. Ο πλανήτης σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών έχει μέγεθος συγκρίσιμο με της Γης, είναι πιθανότατα βραχώδης, και επιπλέον βρίσκεται στη λεγόμενη κατοικήσιμη ζώνη, στην κατάλληλη απόσταση από το μητρικό του άστρο ώστε να διαθέτει στην επιφάνειά του υγρό νερό που είναι ο κρισιμότερος παράγοντας για την παρουσία της ζωής.

Από τους 4.000 και πλέον εξωπλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί ως σήμερα, μόνο 216 εκτιμάται ότι είναι βραχώδεις (αντί αέριοι) και βρίσκονται εντός της κατοικήσιμης ζώνης. Ο Εγγύτατος του Κενταύρου (Proxima Centauri) βρίσκεται πολύ κοντά στο Άλφα του Κενταύρου (και δεν αποκλείεται να αποτελεί μέρος του) -ένα σύστημα δύο άστρων που περιφέρονται το ένα γύρω από το άλλο. Το Proxima Centauri είναι «ερυθρός νάνος», ένα άστρο μικρότερο σε μέγεθος και φωτεινότητα από τον Ηλιο.

«Είναι σίγουρο ότι προς το παρόν μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας να ταξιδέψουμε σε αυτόν τον πλανήτη αλλά οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να το σκέφτονται οπότε δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να στείλουμε εκεί κάποια αποστολή εξερεύνησης» δήλωσε ο Γκιλέμ Ανγκλάντα Εσκουντέ¸ επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας

 Το Νέφος του Όορτ είναι μια υποθετική σφαιρική περιοχή του εξωτερικού ηλιακού συστήματος. Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 50.000 από τον Ήλιο, χίλιες φορές πιο μακριά από τον Πλούτωνα ή περίπου ένα έτος φωτός. Η απόσταση αυτή τοποθετεί το Νέφος του Όορτ περίπου στο ένα τέταρτο της απόστασης από τον Εγγύτατο του Κενταύρου, το κοντινότερο δηλ. ως προς τον Ήλιο αστέρι. Τα αντικείμενα του Νέφους του Όορτ αποτελούνται κυρίως από πάγους νερού, αμμωνίας, και μεθανίου. Πιστεύεται ότι το Νέφος του Όορτ είναι η πηγή όλων των κομητών που εισέρχονται στο Ηλιακό σύστημα. Μόλις τέσσερα αντικείμενα που έχουν ανακαλυφθεί πιθανολογείται ότι ανήκουν στο Νέφος του Όορτ, τα 90377 Σέντνα, 2000 CR105, 2006 SQ372, και 2008 KV42.
   


 
Ευρωπαίοι αστρονόμοι ανακάλυψαν ένα τεράστιο ψυχρό νέφος σκόνης γύρω από τον Εγγύτατο του Κενταύρου, το κοντινότερο άστρο στο ηλιακό μας σύστημα, που βρίσκεται σε απόσταση μόνο τεσσάρων ετών φωτός. Η ανακάλυψη, που έγινε με το τηλεσκόπιο ALMA του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή, ενισχύει τις ενδείξεις ότι γύρω από το πιο κοντινό άστρο υπάρχει ένα μεγάλο πλανητικό σύστημα.




  ΘΑ  ΕΠΙΣΚΕΦΤΟΥΝ  ΠΟΤΕ  ΕΛΛΗΝΕΣ  ΤΑ  ΑΣΤΡΑ  ΤΟΥ  ΚΕΝΤΑΥΡΟΥ  Ή  Η  ΡΑΤΣΑ  ΜΑΣ,  ΕΤΣΙ  ΟΠΩΣ  ΠΑΜΕ,  ΘΑ  ΕΙΝΑΙ  ΜΙΑ  ΑΝΑΜΝΗΣΗ;


Η ανακάλυψη του πλανήτη έρχεται λίγο  καιρό μετά την ανακοίνωση ενός φιλόδοξου σχεδίου εξερεύνησης γειτονικών άστρων, το οποίο μάλιστα κέρδισε τη στήριξη του Στίβεν Χόκινγκ.  Το σχέδιο, που παρουσιάστηκε από τον εκκεντρικό ρώσο μεγιστάνα Γιούρι Μέλνερ, προβλέπει την εκτόξευση ενός σμήνους από μικρά «ηλιακά ιστία» που θα επιταχύνονται με δέσμες λέιζερ στο 20% της ταχύτητας του φωτός. Αυτό θα τους επέτρεπε να φτάσουν στο Άλφα του Κενταύρου σε λίγα χρόνια, αντί σε 30 χιλιετίες που θα απαιτούνταν με τις σημερινές τεχνολογίες.

 Η NASA σε συνεργασία με τον Στίβεν Χώκινγκ, σχεδιάζουν την κατασκευή ενός διαστημοπλοίου, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να ταξιδεύει με το 1/5 της ταχύτητας του φωτός. Αυτό σημαίνει ότι το «StarChip», όπως θα είναι το όνομά του, θα μπορεί να ταξιδέψει στο πιο κοντινό άστρο, στον Άλφα του Κενταύρου, σε μόλις 20 χρόνια.
Ο Στίβεν Χώκινγκ παρουσίασε το πλάνο του τον περασμένο Απρίλιο και την ανάπτυξή του ανέλαβε μία ομάδα επιστημόνων από την Κορέα. Το μεγάλο θέμα που προέκυψε, είναι το αν θα αντέξει το σκάφος ένα ταξίδι 20 χρόνων. Στο σημείο αυτό ενεπλάκη στο project η NASA. Η Διαστημική Υπηρεσία πρότεινε διάφορες λύσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η φθορά από την ακτινοβολία του διαστήματος.
Αρχικά, θα παραμεριστούν όσες περιοχές είναι καταγεγραμμένες ως «υψηλής ακτινοβολίας». Στη διάρκεια των 20 χρόνων του ταξιδιού, ωστόσο, αποκλείεται να μην υπάρξει «επαφή» με αυτές τις «θανατηφόρες» ακτινοβολίες.
Η δεύτερη πρόταση αφορά την ενίσχυση του σκάφους με «ασπίδες» κατά της ακτινοβολίας, η οποία καταστρέφει τα ηλεκτρονικά συστήματα. Σε αυτήν την περίπτωση, όμως, το διαστημόπλοιο θα βαρύνει και θα αυξηθεί πολύ σε όγκο.
Η τρίτη πρόταση της NASA αφορούσε την κατασκευή του σκάφους από ειδική σιλικόνη, η οποία θα  αυτοδιορθώνεται!
 
 


 


Το άστρο και το νέφος

Ο Εγγύτατος (Proxima Centauri), το πλησιέστερο στον Ήλιο άστρο, είναι ένας αχνός ερυθρός νάνος, που βρίσκεται στον αστερισμό του Κενταύρου στο νότιο ημισφαίριο του ουρανού της Γης και έχει παρόμοια ηλικία με το δικό μας άστρο. Γύρω από το γειτονικό άστρο, ανακαλύφθηκε το 2016 ο κοντινότερος στη Γη εξωπλανήτης, ο Proxima b, που έχει μέγεθος παρόμοιο με της Γης και κινείται σε τέτοια απόσταση από τον Εγγύτατο, ώστε ίσως έχει συνθήκες φιλόξενες για την ανάπτυξη ζωής.

Η ανακάλυψη ενός μεγάλου νέφους σκόνης γύρω από το γειτονικό άστρο αυξάνει την πιθανότητα, εκτός από τον ήδη γνωστό εξωπλανήτη, γύρω από τον Εγγύτατο να υπάρχει ένα ολόκληρο πλανητικό σύστημα, παρόμοιο με το δικό μας ηλιακό σύστημα. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Guillem Anglada του Ινστιτούτου Αστροφυσικής της Ανδαλουσίας στη Γρανάδα της Ισπανίας, που κάνουν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Astrophysical Journal Letters», δήλωσαν ότι «η σκόνη γύρω από τον Εγγύτατο είναι σημαντική, επειδή, μετά την ανακάλυψη του “γήινου” πλανήτη Proxima b, αποτελεί την πρώτη ένδειξη για την παρουσία ενός περίπλοκου πλανητικού συστήματος και όχι απλώς ενός μοναδικού πλανήτη γύρω από το κοντινότερο στον Ήλιο άστρο».

Σύμφωνα με τον Guillem Anglada, «ο Εγγύτατος μπορεί να διαθέτει γύρω του ένα πολλαπλό πλανητικό σύστημα με μια πλούσια ιστορία αλληλεπιδράσεων, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα το σχηματισμό νεφών σκόνης. Οι περαιτέρω παρατηρήσεις μπορεί να δώσουν περισσότερες πληροφορίες για τις θέσεις και άλλων άγνωστων έως τώρα εξωπλανητών».

Τα νέφη

Τέτοια νέφη σκόνης αποτελούνται από μικροσκοπικά σωματίδια βράχων και πάγου μικρότερα του ενός χιλιοστού, έως μεγάλα σώματα μεγέθους αστεροειδούς με διάμετρο πολλών χιλιομέτρων, που απέτυχαν να σχηματίσουν πλανήτες. Η ζώνη σκόνης γύρω από τον Εγγύτατο εκτείνεται σε απόσταση λίγων εκατοντάδων εκατομμυρίων χιλιομέτρων από το γειτονικό άστρο και έχει συνολική μάζα περίπου το ένα εκατοστό της μάζας της Γης.

Εκτιμάται ότι το νέφος έχει θερμοκρασία μείον 230 βαθμών Κελσίου και είναι σχεδόν εξίσου ψυχρό με την μακρινή Ζώνη Κάιπερ στις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος. Το νέφος απέχει από τον Εγγύτατο του Κενταύρου μία έως τέσσερις φορές μεγαλύτερη απόσταση από ό,τι απέχει η Γη από τον Ήλιο.

Βρέθηκαν επίσης ενδείξεις για ένα δεύτερο ακόμη πιο ψυχρό νέφος σκόνης σε δεκαπλάσια απόσταση από τον Εγγύτατο. Και τα δύο νέφη σκόνης (εφόσον το δεύτερο επιβεβαιωθεί) βρίσκονται σε πολύ μεγαλύτερη απόσταση από τον Εγγύτατο του Κενταύρου από ό,τι ο εξωπλανήτης Proxima b, ο οποίος κινείται σε τροχιά μόλις τεσσάρων εκατομμυρίων χιλιομέτρων από το μητρικό άστρο του.



   Οι συγκριτικές διαστάσεις των αστέρων (από αριστερά προς τα δεξιά) Ηλίου, α Κενταύρου A, α Κενταύρου B και Εγγυτάτου Κενταύρου


2017.  ΑΝΑΚΑΛΥΦΤΗΚΑΝ  ΠΟΛΛΟΙ 

ΠΛΑΝΗΤΕΣ  ΣΤΟ  ΑΣΤΡΟ - ΗΛΙΟΣ

ΕΓΓΥΤΑΤΟΣ  ΤΟΥ  ΚΕΝΤΑΥΡΟΥ.

  Καλλιτεχνική απεικόνιση του νέφους σκόνης που υπάρχει γύρω από τον Εγγύτατο του Κενταύρου. Credit: ESO/M. Kornmesser


Στην έρευνα που δημοσιεύθηκε τελευταία  στο Astrophysical Journal Letters , ερευνητές από το Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο ανακοίνωσαν  ότι  ένας δακτύλιος παγωμένης σκόνης γύρω από το πλησιέστερο σε  μας  αστέρι, το Proxima Centauri, μοιάζει με την έκδοση της ζώνης Kuiper αυτού του συστήματος.


Η ζώνη Kuiper είναι ένας περιμετρικός δίσκος υλικού που περιβάλλει τους πλανήτες του ηλιακού συστήματος. Η ζώνη περιέχει βράχια και πάγους από το σχηματισμό των πλανητών του ηλιακού συστήματος, και περιλαμβάνει πλανήτες νάνους όπως ο Πλούτωνας. Όμως, το Proxima Centauri είναι ένα αστέρι πολύ μικρότερο από τον Ήλιο, οπότε η ζώνη σκόνης του κάθεται πολύ πιο κοντά, περίπου 1 έως 4 φορές την απόσταση της Γης από τον Ήλιο (που ονομάζεται αστρονομική μονάδα ή AΜ στο διάστημα). Και όταν εντοπίζονται αυτά τα είδη των ζωνών γύρω από τα αστέρια, είναι συχνά μια ισχυρή ένδειξη πλανητικού σχηματισμού.

Σύμφωνα με τον Ανγλάδα, «ο Εγγύτατος μπορεί να διαθέτει γύρω του ένα πολλαπλό πλανητικό σύστημα με μια πλούσια ιστορία αλληλεπιδράσεων, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα το σχηματισμό νεφών σκόνης. Οι περαιτέρω παρατηρήσεις μπορεί να δώσουν περισσότερες πληροφορίες για τις θέσεις και άλλων άγνωστων έως τώρα εξωπλανητών».
"Κατά τη γνώμη μου, αυτό που βρήκαμε στον Proxima Centauri προτείνει ένα περίπλοκο σύστημα που μπορεί να φιλοξενεί διάφορους πλανήτες", λέει ο Mayra Osorio του Ινστιτούτου Astrofisica de Andalucía..

Αυτό περιλαμβάνει το Proxima b, τον εξωπλανήτη μεγέθους Γης που ανακαλύφθηκε στο σύστημα Proxima Centauri τον Αύγουστο του 2016. Υπάρχει επίσης μια δεύτερη δοκιμαστική ανίχνευση μέσα σε λίγα εκατομμύρια χιλιόμετρα αυτού του πλανήτη και περιστασιακές ενδείξεις για έναν πλανήτη μαζικού Κρόνου - "Περίπου 1,6 AΜ από το αστέρι. Αυτό το μεγαλύτερο αντικείμενο θα μπορούσε να είναι ένας δακτυλιοειδής πλανήτης με 100 φορές τη μάζα της Γης, αν και αυτό αναφέρεται μόνο ως εξωτερική δυνατότητα.

Αυτή η εικόνα του ουρανού γύρω από το φωτεινό αστέρι Alpha Centauri AB δείχνει επίσης το πολύ πιο άσπρο κόκκινο νάνος αστέρι, Proxima Centauri, το πιο κοντινό αστέρι στο ηλιακό σύστημα. Η εικόνα δημιουργήθηκε από εικόνες που αποτελούν μέρος της έρευνας Ψηφιοποιημένου Ουρανού 2. Το μπλε φωτοστέφανο γύρω από το Alpha Centauri AB είναι ένα τεχνούργημα της φωτογραφικής διαδικασίας, το αστέρι είναι πραγματικά ανοιχτό κίτρινο σε χρώμα όπως ο Ήλιος.


Αυτός ο γίγαντας του φυσικού αερίου, αν υπάρχει πράγματι, θα μπορούσε να είναι υπεύθυνος για τη διατήρηση της ζώνης αυτής στη θέση της. Ένα πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι ο Proxima υπόκειται σήμερα σε εντατικές ποσότητες μελέτης μέσω ενός προγράμματος κυνηγιού πλανητικού συστήματος που ονομάζεται RedDots, το οποίο παρακολουθεί τρεις κοντινούς "κόκκινους νάνους" αστέρια συμπεριλαμβανομένου του Proxima. Μελέτες από αυτή τη συνεργασία δεν αποκάλυψαν ποτέ την υπογραφή ενός τόσο μεγάλου πλανήτη γύρω από το αστέρι.

Στο  ενδιαφέρον  μυθιστόρημα  επιστημονικής  φαντασίας  του  Βαν  Βογκτ  "Ο  ΜΑΚΡΙΝΟΣ  ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ",  1940,  μία  ανθρώπινη  οδυσσειακή  αποστολή  με  αστροσκάφος  πολλών  γενεών,  φθάνει  μετά  από  1000  χρόνια  στον  ήλιο  του  Κενταύρου,  αλλά  διαπιστώνει  ότι  έχασε  πολλά  χρόνια  στον  δρόμο.  Το  σύστημα είχε  ήδη  αποικιστεί  από  τον  άνθρωπο  με  διαστρικές  συσκευές  ταχύτερες  του  φωτός.

 ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ
  

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...