Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

ΤΕΣΤ IQ


Πώς δημιουργείται ο άνεμος; “Δημιουργείται όταν κουβεντιάζουν τα δέντρα. Επειδή δεν μπορούν να μιλήσουν, κουβεντιάζουν κουνώντας τα φύλλα και τα κλαδιά τους, όπως οι άνθρωποι τα χέρια τους. Κάποιο δέντρο ξεκινάει κάτι να λέει, τα κοντινά δέντρα απαντούν και μετά από λίγο ανάβει η κουβέντα. Κι αυτό δημιουργεί τον άνεμο όπως εμείς όταν κουνάμε τη βεντάλια.”
Αυτή θα ήταν μια χαριτωμένη, ποιητική εξήγηση από ένα παιδί 4 ετών. Αν, όμως, την ακούσεις, σοβαρά, από ενήλικα πρόκειται για άτομο μειωμένης νοημοσύνης. Αν αυτός ο ενήλικας είναι… μετεωρολόγος καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για κλινική περίπτωση. Επιπλέον, συμπεραίνεις ότι ανάλογης νοημοσύνης ήταν και πάρα πολλοί από αυτούς που τον έκριναν άξιο του τίτλου. Αν είναι και καθηγητής μετεωρολογίας στο πανεπιστήμιο(!!!), καταλαβαίνεις, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι κλινική είναι η περίπτωση ολόκληρου του συστήματος στο οποίο κινείται.
Βασική ικανότητα ενός νοήμονος είναι να καταλαβαίνει ποιο είναι το αίτιο και ποιο το αποτέλεσμα. Επίσης, να χρησιμοποιεί την παραγωγική και την επαγωγική λογική. Ιδού λοιπόν ένα τεστ IQ 10 ερωτήσεων, το οποίο μπορείτε να κάνετε σε γνωστούς και φίλους, πολιτικούς και μη.

1. Βάλτε στη σωστή χρονική σειρά τους παρακάτω όρους: υπογραφή μνημονίου, υπερδανεισμός, χρεοκοπία, αποκλεισμός από τις αγορές, δανεισμός από ΔΝΤ – ΕΕ.

2. Βάλτε σε τάξη αύξοντος μεγέθους τα επιτόκια: 9% - 4,5% - 80% -1,5% και ορίστε ποιο από αυτά μπορεί να θεωρηθεί “τοκογλυφικό”.

3. Ποιο είναι το ισχυρότερο κίνητρο σε μια σχέση δανειστού - δανειολήπτη: η ανάγκη του δανειολήπτη να πάρει χρήματα ή η επιθυμία (αν την δούμε κι έτσι…) του δανειστή να δώσει;

4. Η άνοδος των μισθών φέρνει την ανάπτυξη ή η ανάπτυξη ανεβάζει τους μισθούς;

5. Η μείωση των συντελεστών κόστους προκαλεί μείωση των τιμών των προϊόντων ή η μείωση των τιμών των προϊόντων προκαλεί μείωση των συντελεστών κόστους;

6. Πρώτα διαπραγματεύεσαι και μετά υπογράφεις ή πρώτα υπογράφεις και μετά διαπραγματεύεσαι;

7. Η χαμηλή φορολογία φέρνει επενδυτικά κεφάλαια ή τα επενδυτικά κεφάλαια (αφού επενδυθούν με υψηλή φορολογία!) θα φέρουν χαμηλή φορολογία;

8. Ένας ανίκανος και τεμπέλης, εάν προσληφθεί σε μία θέση με μόνιμο μισθό και ελάχιστη έως καθόλου εργασία θα γίνει ικανότερος και εργατικότερος ή περισσότερο ανίκανος και περισσότερο τεμπέλης;

9. Όταν δεν μπορείς να διαχειριστείς ένα κομματικό χρέος 150 εκατομμυρίων, μπορείς να διαχειριστείς ένα κρατικό χρέος που πλησιάζει τα 400 δις;

10. Και μία για… προχωρημένους, που χρειάζεται και γνώσεις: 12,1 δις, 14,4 δις, 22,3 δις, 36,1 δις. Αυτοί οι αριθμοί είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα τεσσάρων συνεχόμενων ετών. Ποιων ετών, με ποιον πρωθυπουργό; Και η επακόλουθη ερώτηση κρίσεως: μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένος ο συγκεκριμένος πρωθυπουργός;

Δεν γράφω τις σωστές απαντήσεις, διότι είναι προφανείς σε οποιονδήποτε διαθέτει στοιχειώδη νοημοσύνη. Σας ενημερώνω όμως ότι η κυβέρνηση (με τους καθηγητάδες της) απαντάει λάθος στις ερωτήσεις 5-9 και η αντιπολίτευση (με τους καθηγητάδες της) στις 1-8. Στην 10 απαντούν λάθος αρκετοί και των δύο πλευρών.
Υπάρχουν όμως και οι ψηφοφόροι. Αυτοί βλέπουν ότι η Ε.Ε. που μέχρι προχθές έπλεκε το εγκώμιο του Σαμαρά για τις προσπάθειες που κάνει προς την κατεύθυνση της μεταρρύθμισης (κολοβής, διστακτικής, και με πισωγυρίσματα) του έριξε άγρια “πόρτα” όταν προσπάθησε να το παίξει Τσίπρας. Ποιο συμπέρασμα βγάζουν από αυτό;

Ότι η ίδια Ε.Ε., όταν θα ροβολήσουν κατά Βρυξέλλες μεριά ο ορίτζιναλ Τσίπρας με τα αγράμματα κουτσαβάκια του 15μελούς της Κουμουνδούρου θα στρώσει το κόκκινο χαλί και θα πει: “Ό,τι θέλετε παλληκάρια μου! Και διαγραφή του επαχθούς και νέο δάνειο και “ναι” στις προσλήψεις 100.000 νέων δημοσίων υπαλλήλων και μη ζορίζεστε! Όποτε έχετε! Αν δεν έχετε, δεν πειράζει! Εμείς εδώ θα είμαστε να δίνουμε εφάπαξ κάνα μύριο στον Τσουκαλά, επίδομα ανηλίκου στη μάνα της Κωνσταντοπούλου, και κάποια άλλα μύρια στον Φωτόπουλο και την παρέα του. Α, και κείνο το τοκογλυφικό επιτόκιο του 1,5% θα το καταργήσουμε. Θα σας επιδοτούμε τα δανεικά! Στα δύο δις, άλλο ένα δώρο! Μη μας στεναχωριέστε και χλωμιάσει το κόκκινο μαγουλάκι του Αλέξις!”

Αυτό το συμπέρασμα βγάζουν οι 3 στους 10 ψηφοφόρους. 2 στους 10 βγάζουν το συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση, που 2,5 χρόνια λέει ότι θα κάνει και δεν κάνει τίποτα, θα κάνει τώρα, που είναι όλα πιο δύσκολα.

6% περίπου των ψηφοφόρων πιστεύουν στον κόκκινο φασισμό και άλλο ένα 6% στον μαύρο. Όλοι μαζί πιστεύουν ότι η Ελλάδα πρέπει να βγει από την Ε.Ε. και να μείνει μόνη της, όταν “βρωμάει μπαρούτι” από παντού και της Τουρκίας της πέφτουν τα σάλια τώρα που το παίζει τοπική υπερδύναμη.
Πριν μιλήσουμε για πολιτική, πριν μιλήσουμε για οικονομία, πρέπει επειγόντως να μιλήσουμε για στοιχειώδεις κανόνες λογικής.

Τζήμερος Θάνος

http://infognomonpolitics.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...