Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Aγωγός μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα

To τουρκικό σχέδιο προβλέπει τη μεταφορά νερού
από το φράγμα Alaköprü της Μερσίνας στην κατεχόμενη
 Βασίλεια μέσω υπαθαλάσσιου αγωγού 80 χλμ.
Στα ευρύτερα στρατηγικά σχέδια της Τουρκίας στην περιοχή, που ασκούνται μέσω Κύπρου, αλλά και ο μεγαλοϊδεατισμός της κυβερνητικής ελίτ στην Άγκυρα, εντάσσεται το έργο υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με την εφημερίδα Φιλελεύθερος, η πρώτη φάση του έργου θα ολοκληρωθεί στις 7 Μαρτίου του 2014 και επιχειρείται η σύνδεσή του με τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού υπό το σύνθημα «νερό για την ειρήνη». 

Σε μελέτη του καθηγητή Huseyin Gokcekus («αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Εγγύς

Ανατολής» και γενικός συντονιστής για υδατικά θέματα του «Υπουργείου Γεωργίας και Φυσικών Πόρων» του ψευδοκράτους), υποστηρίζεται ότι «το νερό, το οποίο λέγεται ότι συμπεριλαμβάνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δυνατό να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού» και πως «εφόσον οι εργασίες έρευνας και γεώτρησης συνεχίζονται στα νότια του νησιού και ο τ/κ “λαός” έχει όσα δικαιώματα έχουν και οι Ε/κ στο θέμα αυτό, τότε γιατί η διανομή του φυσικού αερίου και του πετρελαίου που θα ανορυχθεί να μη διοχετεύεται στο λιμάνι της Αλεξανδρέττας μέσω της βόρειας Κύπρου και απ’ εκεί στην Ευρώπη;».Σημειώνεται πως ο Τούρκος πρωθυπουργός, Recep Tayyip Erdoğan έχει δηλώσει πως το νερό θα μπορούσε να καλύπτει και τις ανάγκες των Ελληνοκυπρίων, όταν είναι γνωστό πως ο σχεδιασμός του έργου δεν καλύπτει τις ανάγκες ολόκληρου του νησιού.
Σημαντικά στοιχεία για το έργο παρουσίασε ο Νίκος Νεοκλέους, πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου, σε ημερίδα που οργάνωσε η «Αδούλωτη Κερύνεια». Επί τούτου σημειώνει τα εξής:

  • Περιέχει πολλούς κινδύνους τόσο στο στάδιο κατασκευής όσο και στο στάδιο λειτουργίας και συντήρησης.
  • Πιθανή σύνθλιψη αγωγού από εξωτερικές πιέσεις στο βάθος των 250m νερού.
  • Πιθανή αστοχία αγωγού και των αγκυρίων σε περίπτωση σύγκρουσης με υποβρύχια, μεγάλα ψάρια, κ.λπ.
  • Φθορά του υλικού HDPE , Δολιοφθορά, κ.λπ.

Ο υποθαλάσσιος αγωγός δε θα επικάθεται στο πυθμένα αλλά θα επικρέμεται με αγκύρια.
Σημειώνει πως το νερό θα προέρχεται από τον ποταμό Anamur (Dragon) και θα συγκεντρώνεται στο φράγμα Alaköprü, χωρητικότητας 130 εκατ. , για την κατασκευή του οποίου μετακινήθηκαν τέσσερα χωριά και έχει ολοκληρωθεί κατά 75%. Από το φράγμα Alaköprü το νερό θα φθάνει στις ακτές της Τουρκίας με αγωγό μήκους 23 χλμ. Το νερό θα διοχετεύεται μέσω υπαθαλάσσιου αγωγού 80 χλμ. στην στο Φράγμα Πανάγρων της κατεχόμενης Βασίλειας που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1990 σε Ε/Κ γη και επεκτείνεται με εργασίες που ξεκίνησαν το Μάρτιο του 2012. Σημειώνεται ότι στις 29 Οκτωβρίου, έφθασαν με πλοίο στο λιμάνι της Αμμοχώστου οι σωλήνες νερού που θα χρησιμοποιηθούν στο σκέλος του Έργου στα κατεχόμενα.

Μπορεί να υλοποιηθεί το έργο; 
Ο Νίκος Νεοκλέους επισημαίνει το μειωμένο ενδιαφέρον από τις κατασκευαστικές εταιρείες. Σημειώνει πως φημολογείται ότι για την κατασκευή του αγωγού η Τουρκία έχει απευθυνθεί σε χώρες όπως η Κίνα και η Μαλαισία. Τονίζει δε πως πρόκειται για ένα δαπανηρό έργο (υπολογίζεται ότι θα στοιχίσει $440 εκατ.) και σημειώνει πως από τεχνικής άποψης, το έργο μεταφοράς νερού από την Τουρκία είναι υλοποιήσιμο. Αναφέρεται, όμως, σε κινδύνους. «Η υλοποίηση του έργου, όμως, παρουσιάζει σοβαρότατους κινδύνους αστοχίας ή αποτυχίας. Οι Τούρκοι φαίνονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν ανεξάρτητα από τους κινδύνους καθώς θεωρούν ότι τα πλεονεκτήματα είναι τόσο μεγάλα, ούτως ώστε να αξίζει τον κόπο να πάρουν κάποια ρίσκα». Είναι σαφές πάντως πως το έργο αναβαθμίζει την εξάρτηση των κατεχομένων και αποτελεί ένα ακόμη βήμα ενσωμάτωσής τους στην Τουρκία. Παράλληλα, όμως, για την Άγκυρα αποτελεί μια ακόμη πρόβα μεγαλοϊδεατισμού.

strategy reports


http://infognomonpolitics.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...