Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Μεταξάς για Κεμάλ και Σύμβαση Cooper

Στο άρθρο  "4η Αυγούστου 1936 – Αφιέρωμα" το knossopolis.com είχε ένα αφιέρωμα στον Ιωάννη Μεταξά με θετική χροιά. Επειδή το knossopolis.com είναι κυνηγός της αλήθειας παραθέτει και δύο στοιχεία με αρνητική χροιά.

Δείτε τα στοιχεία:

Το Πρώτο στοιχείο είναι η δήλωση που έκανε για τον Κεμάλ!


Κάντε κλικ ΕΔΩ για να δείτε το πρωτοσέλιδο σε PDF







σχόλια: αν μας έκρυβαν το όνομα, θα βάζαμε το χέρι μας στην φωτιά ότι αυτά ήταν λόγια Κομμουνιστή (δείτε ΕΔΩ το γιατί). Όπως και να το κάνουμε πάντως κανείς δεν μπορεί να φανταστεί να κάνει τέτοιες δηλώσεις ο Λεωνίδας για τον Ξέρξη...

Το ΔΕΥΤΡΟ στοιχείο είναι η γνωστή σύμβαση Cooper (Αναγκαστικός Νόμος 2220/17.02.1940) κατά την οποία παραχωρείται μεταξύ άλλων και η εκμετάλλευσις ορυκτού πλούτου
Κάντε κλικ ΕΔΩ για να δείτε το ΦΕΚ σε μορφή PDF

Η σύμβαση αυτή, που έγινε γνωστή με το όνομα Cooper, συνομολογήθηκε για διάρκεια 70 ετών έως το 2010 και δίνει στην παραπάνω αμερικανική εταιρεία αποκλειστικό δικαίωμα εκμετάλλευσης της δύναμης των νερών του ποταμού Αχελώου, στις θέσεις Κρεμαστά, Πρεβέντα, Κριεκούκι και των παραπόταμων Μεγδοβα, Αγραφιώτικου, Απροπόταμου, δικαίωμα ίδρυ­σης υδρο­ηλεκτρικών εγκαταστάσεων για παραγωγή ηλεκτρενέργειας και εγκαταστάσεων μεταφοράς ενέργειας στα κέντρα κατανάλωσης, δικαίωμα χρησιμοποίησης της ενέργειας στα κέντρα κατανάλωσης και δικαίωμα χρησιμοποίησης της ενέρχειας που θα παραχθεί για τις ηλεκτροχημικές και ηλεκτρομεταλλουργικές βιομηχανίες που θα ιδρύσει η ανάδοχος εταιρία. Επιπλέον, δίνει δικαίωμα μεταφοράς και χρησιμοποίησης της ηλεκτρενέργειας για φωτισμό και κίνηση σε άλλες περιοχές (άρθρο 1 της σύμβασης παραγρ 1 εδάφια α-ζ).
Σύμφωνα με την ίδια σύμβαση, προβλέπεται η αναγκαστική απαλλοτρίωση των εδαφών που είναι απαραίτητα για την εκτέλεση της σύμβασης, η χρησιμοποίηση δωρεάν δημόσιων κτημάτων, η προμήθεια δωρεάν οικοδομικών υλικών και κοιτασμάτων από λατομεία κρατικά (άρθρο 4 σύμβασης), ατέλειες και αφορολόγητο για εισαγωγή των υλικών της, εκτός από εισαγωγικό δασμό όχι πάνω από το 2,5% της αξίας (άρθρο 50 παρ. 1 και 2), προστασία τιμών των προϊόντων της κ.ά.
Η σύμβαση αυτή έγινε φυσικά με οδηγίες του Γεωργίου Β' αλλά ο Μεταξάς δεν απέτρεψε αυτή την "αποικιακή" σύμβαση.


Για την ιστορία καλό είναι να αναφέρουμε ότι το άρθρο 11 προέβλεπε ότι αν το έργο δεν ήταν έτοιμο μέχρι το τέλος του 1952 η σύμβαση θα κηρυσσόταν έκπτωτη και δεν θα είχε ισχύ.

₪₪₪₪₪ ΟΥΔΕΝ ΚΡΥΠΤΟΝ ΥΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟN ₪₪₪₪₪

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...