Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Φλέγεται ο Λίβανος

Ο λιβανέζικος στρατός καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για να θέσει
υπό έλεγχο την μεγάλη κρίση στα βόρεια σύνορα του Λιβάνου
.
Του Νίκου Στέλγια
Αιματηρές οδομαχίες στην Τρίπολη


Στις φλόγες, στα πυρά και σε οδομαχίες έχει παραδοθεί από την Κυριακή το βόρειο κομμάτι του Λιβάνου. Από την Τρίτη το βράδυ, στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Λιβάνου, στην Τρίπολη λαμβάνουν χώρα ισχυρές εκρήξεις και αναμετρήσεις ανάμεσα στους Σουνίτες και στους Σιίτες πολίτες της χώρας. Ο λιβανέζικος στρατός καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για να θέσει υπό έλεγχο την μεγάλη κρίση στα βόρεια σύνορα του Λιβάνου. 

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης, οι συγκρούσεις

Σουνιτών και Σιιτών έχουν αφήσει πίσω τους τουλάχιστον 10 νεκρούς και 70 τραυματίες. Δυο από τους νεκρούς είναι στρατιώτες του λιβανέζικου στρατού, οι οποίοι έχασαν την ζωή τους από τα πυρά που δέχθηκαν από ένοπλη ομάδα ριζοσπαστών Ισλαμιστών.

Στην Τρίπολη, οι μεγάλες συγκρούσεις ξέσπασαν την Κυριακή, όταν διάφορες ένοπλες σουνιτικές ομάδες επιτέθηκαν σε φυλάκια, τα οποία ελέγχονται από τις δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης, στα σύνορα Λιβάνου  Συρίας. Η εμπλοκή της λιβανέζικης ομάδας Χεζμπολλάχ, η οποία στελεχώνεται και υποστηρίζεται από τους Σουνίτες στην κρίση της Συρίας φαίνεται πως άνοιξε το κουτί της Πανδώρας στην Τρίπολη. Έτσι, οι οδομαχίες στην ακριτική λιβανέζικη πόλη έλαβαν τον χαρακτήρα ενός θρησκευτικού πολέμου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τον ντόπιο τύπο, ο Βηρυτός έστειλε ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή, οι οποίες τα ξημερώματα δέχθηκαν επίθεση από Σουνίτες μαχητές. Οι Σιίτες κάτοικοι της περιοχής ζητούν από την υπηρεσιακή κυβέρνηση της χώρας να μην αποσύρει τις δυνάμεις της από την Τρίπολη πριν από την αποκατάσταση της τάξης και της ασφάλειας.

Οι νέες δραματικές εξελίξεις στον βόρειο Λίβανο προκαλούν ανησυχία και έντονο προβληματισμό στην Άγκυρα και στο Τελ Αβίβ. Η Άγκυρα θεωρεί ότι η Ανατολική Μεσόγειος βρίσκεται αντιμέτωπη με τον «εφιάλτη» ενός γενικευμένου θρησκευτικού πολέμου, ο οποίος πρέπει να αποτραπεί κατά πάσα θυσία. Οι αναλυτές του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών εκφράζουν έντονο προβληματισμό για την μεταφορά των δογματικών – θρησκευτικών συγκρούσεων στο εσωτερικό της Τουρκίας. Σήμερα στην Τουρκία ζουν πάνω από 13 εκατομμύρια Αλεβίδες, οι οποίοι ακολουθούν τον δρόμο που χάραξε στο Ισλάμ ο Προφήτης Αλί.

Το Τελ Αβίβ προβληματίζεται για το ενδεχόμενο της άμεσης εμπλοκής της χώρας στις κρίσεις του Λιβάνου και της Συρίας. Ήδη, στα υψώματα του Γκολάν, τα ισραηλινά στρατεύματα βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού και τις τελευταίες ώρες έχουν ανταλλάξει πυρά και σκληρές τοποθετήσεις με τον συριακό στρατό, ο οποίος υποστηρίζεται από την Χεζμπολλάχ.

*Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...