Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Δυσαρέσκεια του Εβραϊκού Λόμπι από τις δηλώσεις του Τζον Κέρι για την Τουρκεία


Τη δυσαρέσκεια του Εβραϊκού Λόμπι στην Ουάσιγκτον προκάλεσαν οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι από την Κωνσταντινούπολη, όπου συνέκρινε τις βομβιστικές επιθέσεις στη Βοστώνη με την ισραηλινή επίθεση κατά της τουρκικής φλοτίλας για τη Γάζα, υποστηρίζεται σε άρθρο της Jennifer Rubin στο blog της WASHINGTON POST υπό τον τίτλο «Flap over Kerry flotilla remarks».
Σε ανακοίνωσή της η Εβραϊκή Ρεπουμπλικανική Συμμαχία σημείωσε: «Κατανοούμε ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, έχει λόγους να είναι βαθιά ανήσυχος από τα απογοητευτικά, έως τώρα, αποτελέσματα, της έκκλησης του Προέδρου (Ομπάμα) να δοθεί τέλος στην ρήξη Ισραήλ-Τουρκίας, αλλά θα πρέπει να διορθώσει τις δηλώσεις του, ώστε οι σύμμαχοί μας και οι επικριτές μας, σε
όλο τον κόσμο, να μην μείνουν με την ιδέα ότι η πιο ισχυρή Δημοκρατία στον κόσμο έχει απολέσει τα ηθικά της ερείσματα».
Ο Seth Mandel, επίσης, (Σ.Σ.: αρθρογράφος στο Commentary Magazine που ιδρύθηκε το 1945 από την Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή) τόνισε, μεταξύ άλλων, σε άρθρο του ότι «οι ένοπλοι Τούρκοι εισβολείς δέχθηκαν την συμπάθειά του Kerry επειδή επέβαιναν σε ένα πλοίο χρηματοδοτούμενο από μια τρομοκρατική οργάνωση που έχει δεσμούς με τη Χαμάς και άλλες εξτρεμιστικές ισλαμικές οργανώσεις (…).
Η αρθρογράφος, τέλος, θεωρεί τις δηλώσεις του Τζον Κέρι ως ένα ακόμη ατόπημα του Αμερικανού υπουργού, μετά την απόφασή του να επισκεφθεί την Τουρκία, στο οποίο η τουρκική κυβέρνηση «απάντησε» με την αναγγελία επίσκεψης του πρωθυπουργού Ερντογάν στη Γάζα.
ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΗΓΕΤΩΝ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ – ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ: Στην σημερινή επίσκεψη του Εμίρη του Κατάρ στην Ουάσιγκτον και στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Ομπάμα -όπου οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στις εξελίξεις στη Συρία- αναφέρεται άρθρο της Karen DeYoung στην WASHINGTON POST με τίτλο «Qatar is focus as U.S. weighs concerns about arming Syrian extremists», ενώ, όπως επισημαίνεται, την αμερικανική πρωτεύουσα αναμένεται να επισκεφθούν, τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Abdullah και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Πρόεδρος Ομπάμα προτίθεται να ασκήσει πιέσεις στον Εμίρη Hamad bin Khalifa al-Thani για να διασφαλίσει ότι ο οπλισμός που παρέχει το Κατάρ στους Σύρους αντάρτες δεν θα καταλήξει στα χέρια της Jabhat al-Nusra, ομάδας που θεωρείται προσκείμενη στην Αλ Κάιντα, ή σε άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις.
Τις κατηγορίες για διοχέτευση μέρους της καταριανής βοήθειας προς τους εξτρεμιστές διατυπώνουν άλλες σύμμαχες χώρες των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο, οι οποίες διαγκωνίζονται για την διεύρυνση της επιρροής τους στην περιοχή, ενώ έχουν τις δικές τους διεκδικήσεις για το αποτέλεσμα στη Συρία.
Στη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης αποφασίστηκε η διοχέτευση της όποιας βοήθειας στο Συριακό Στρατιωτικό Συμβούλιο, υπό την ηγεσία του στρατηγού Salim Idris, το οποίο θα έχει και την ευθύνη αναδιανομής της στις «εγκεκριμένες» στρατιωτικές ομάδες.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, αλλά και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν την συνάντηση της Κωνσταντινούπολης ως σημείο καμπής καθώς η πολιτική ηγεσία της Συριακής Αντιπολίτευσης υποσχέθηκε την αναζήτηση μιας πολιτικής λύσης στον πόλεμο, έστω και χωρίς τη συμμετοχή του Προέδρου Άσσαντ στις διαπραγματεύσεις, που θα έχει κοινό στόχο και θα προστατεύει τα δικαιώματα των μειονοτήτων.
ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΜΕΝΕΣ ΟΙ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΝΑΤΟ: Την έντονη ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης για τη δυσανάλογα μεγάλη συμμετοχή των ΗΠΑ στον στρατιωτικό προϋπολογισμό της βορειοατλαντικής συμμαχίας, προβάλλει ανταπόκριση του Steven Erlanger από τις Βρυξέλλες στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «Shrinking Europe Military Spending Stirs Concern».
Σήμερα, όπως τονίζεται, οι ΗΠΑ καλύπτουν περίπου το 75% των στρατιωτικών δαπανών σε σχέση με ποσοστό 63% το 2001. Και μεταξύ των 28 κ-μ του ΝΑΤΟ, μόνο οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ελλάδα εφαρμόζουν τις οδηγίες της συμμαχίας, που προβλέπουν δαπάνες αντίστοιχες με το 2% του ΑΕΠ των κ-μ. Όπως μάλιστα τόνισε η Γαλλίδα στρατιωτική εμπειρογνώμονας Camille Grand, επικεφαλής του Ιδρύματος  για Στρατηγική Έρευνα, «οδηγούμαστε προς μια Ευρώπη που αποτελεί συνδυασμό των ανίκανων και των απρόθυμων. Οι ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν να επωφελούνται από τη συμμετοχή τους στο ΝΑΤΟ χωρίς ιδιαίτερο κόστος, αντί να καταβάλλουν σοβαρές προσπάθειες για συνεργασία». Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Alexander R. Vershbow, πρώην ανώτατος αξιωματούχος του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας, τόνισε ότι «η χρηματοπιστωτική κρίση διαβρώνει τη συμμαχία» και ότι οι σχέσεις μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ παραμένουν «δυσλειτουργικές».
Συντάκτες: Λ. Κοζάρης, Χ. Παπαδημητρίου, Χ. Πέππας, Θ. Ραυτοπούλου, Χ. Σκανδάλη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...