Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Οι Μαορί που πολέμησαν στην Ελλάδα, στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο – σπάνιες φωτό

Ήρθαν στην Ευρώπη από τη μακρινή Νέα Ζηλανδία ,την Πολυνησία και τα νησιά Κούκ, μαζί με το εκστρατευτικό σώμα των Αυστραλών και των Νεοζηλανδών για να πολεμήσουν στο πλευρό των συμμάχων.
Πολέμησαν με πάθος, με δύναμη και με εξαιρετικό θάρρος και πολλοί από αυτούς αναδείχθηκαν σαν ήρωες πολέμου.Υπερασπίστηκαν ξένα για αυτούς εδάφη, σαν να είναι η πατρίδα τους.
Αγάπησαν την Ελλάδα και κυρίως την Κρήτη και πότισαν την ευλογημένη γη της, με το αίμα τους. Οι Γερμανοί στο άκουσμα τους, ένιωθαν άβολα.

Οι Μαορί είχαν έναν επιπλέον λόγο να πολεμούν ενάντια τους.

Το χρώμα και η φυλή τους στη ρατσιστική κλίμακα των Ναζί, τους κατέτασσε μαζί με τους Ρώσους στην τελευταία βαθμίδα του ανθρώπινου γένους, στους “υπανθρώπους” (untermenschen).

Οι Μαορί φυσικά ουδόλως ενδιαφέρονταν για την άποψη των Γερμανών.

Το μόνο που ήθελαν ήταν να τους βρούν απέναντι τους και να τους λιανίσουν. Αργότερα θα χόρευαν προκλητικά αλλά και υπερήφανα τον περίφημο χορό τους τον Χάκα.

Τον χορό που τρομοκρατεί τους εχθρούς με τις άγριες εκφράσεις του προσώπου, με τις κοφτές κινήσεις των χεριών, τα γρυλίσματα και τις κραυγές τα γουρλωμένα μάτια και την γλώσσα προκλητική έξω από το στόμα.

Εξάλλου ο σκοπός του χορού τους είναι να δείξουν πόσο αποφασισμένοι είναι να εξολοθρεύσουν τον εχθρό και να μην μείνει ούτε ένας ζωντανός…

Το onalert σας παρουσιάζει σήμερα σπάνιες φωτογραφίες από τη δράση των πολεμιστών Μαουρί στην Κρήτη, στην Αίγυπτο και στην Ιταλία κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Συνολικά στο πλευρό των συμμάχων πολέμησαν 16.000 Μαορί. Το βάπτισμα του πυρός το πήραν στην Ελλάδα. Στην αρχή μαζί με άλλους Νεοζηλανδούς, είχαν διαταγές να καθυστερήσουν την κάθοδο των Γερμανών και να κρατήσουν τα στενά του Ολύμπου, μέχρι τις Θερμοπύλες.

Οι Άγγλοι είδαν πως τίποτε δεν μπορούσε να σταματήσει την κάθοδο της γερμανικής πολεμικής μηχανής και τους διέταξαν να εγκαταλείψουν θέσεις και να υποχωρήσουν στην Κρήτη.

Εκεί πολέμησαν ηρωικά, και αγαπήθηκαν από τους κρητικούς που είδαν στο πρόσωπο τους, λεβέντες από κάποιο άλλο μακρινό νησί.

ΟΙ ΜΑΟΡΙ ΚΑΙ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ

Στη σπάνια αυτή φωτογραφία οι Μαορί που υπερασπίστηκαν την Κρήτη χορεύουν το Χάκα, την ώρα που τους επιθεωρεί τιμητικά ο τότε Βασιλέας της Ελλάδας Γεώργιος ο δεύτερος.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε νότια του Καΐρου στο Χελβάν στην Αίγυπτο.

Οι Μαορί μόλις έχουν επιστρέψει από την Κρήτη και με τον χορό τους δείχνουν στον Γεώργιο ότι πολέμησαν με όλες τους τις δυνάμεις και υπόσχονται ότι δεν θα τα παρατήσουν.

ΟΙ ΜΑΟΡΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Οι Γερμανοί έχουν καταλάβει το Μάλεμε. Οι σύμμαχοι έχουν υποχωρήσει στην ενδοχώρα. Το βράδυ προχωρούν νότια και την ημέρα κρύβονται στα δάση και τους ελαιώνες από τα γερμανικά Στούκας.

Εάν τύχει όμως και ανταμώσουν με Γερμανούς “πουλάνε ακριβά το τομάρι τους”. Στη φωτογραφία αυτή Μαορί ξυρίζεται το μεσημέρι κάτω απο τον καυτό ήλιο της Κρήτης, μέσα σε ένα ελαιώνα.

ΜΑΟΡΙ ΑΘΛΟΣ

Ο άνθρωπος που βλέπετε στη φωτογραφία είναι ο λοχίας Μαορί Χαάνε Μανάχι. Οι άνθρωποι που βλέπετε στην άλλη φωτογραφία είναι η μονάδα του. Τον Απρίλιο του ’43 στην Τυνησία στη μάχη της Τακρούνα, οι σύμμαχοι είχαν καθηλωθεί. Σε ένα ψηλό 300 μέτρων, αμμόλοφο οι Γερμανοί είχαν στήσει ένα πολυβολείο σε κάποιο παλιό κάστρο. Με τα 50αρια και τα 30αρια τους είχαν λιανίσει. Τότε ο Μανάχι και η μονάδα του έκαναν μια ηρωική αλλά και τρελή κίνηση. Εξ΄εφόδου, ακάλυπτοι κατάφεραν να φτάσουν στο κάστρο και να εξολοθρεύσουν τους Γερμανούς.

Κλείστηκαν μέσα και περίμεναν τις υπόλοιπες συμμαχικές δυνάμεις. Μάταια. Αποκόπηκαν και τώρα τους πολιορκούσε ο εχθρός.

Από πολιορκητές έγιναν πολιορκημένοι. Άντεξαν όμως και κράτησαν τις θέσεις τους παρά τις λυσσαλέες αντεπιθέσεις 600 Γερμανών και των Ιταλών.

Ο Μανάχι πέθανε το 1985 σε τροχαίο ατύχημα…


ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Από την Βόρεια Αφρική οι μονάδες των Μαορί πέρασαν στην Ιταλία με την απόβαση στο Ρίμινι. Πολέμησαν δίπλα δίπλα ενάντια στους Γερμανούς, με τους Έλληνες που τόσο συμπαθούσαν.

Τελικά το Ρίμινι έπεσε. Στη φωτογραφία βλέπουμε απόσπασμα Μαορί να περιπολεί μέσα σε ένα jeep, στους δρόμους της πόλης. Ο οδηγός του οχήματος φοράει ακόμη το κασκέτο και τα γυαλιά, από τις μάχες της ερήμου στην Αφρική.

ΤΟΥΣ ΤΙΜΗΣΕ Ο ΤΣΩΡΤΣΙΛ

Πολλοί Μαορί τοποθετήθηκαν στις ακτές της Νότιας Αγγλίας για να αποτρέψουν πιθανή απόβαση των Γερμανών.

Αργότερα όταν οι κίνδυνος έδειχνε να έχει περάσει εστάλησαν στο μέτωπο της βορείου Αφρικής για να ενισχύσουν τους συμμάχους. Στη φωτογραφία ο ίδιος ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, επιθεωρεί 16 διμοιρίες Μαορί του 28ου τάγματος.

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Ο πόλεμος τελείωσε. Δεν υπάρχει δυνατότερο συναίσθημα να είσαι ζωντανός και να θες να γυρίσεις σπίτι να σφίξεις την γυναίκα και το παιδί σου στην αγκαλιά σου.

Ο Μάι Τε Καποτεράνγκι σφίγγει το παιδί του στην αγκαλιά του, δίπλα στην γυναίκα του.

Είναι ζωντανός και έχει επιστρέψει στο αγαπημένο του νησί. Τα μάτια του είδα πολλούς θανάτους και παρολίγον και τον δικό του. Ήταν όμως τυχερός και επέστρεψε. Ο πόλεμος είναι το χειρότερο πράγμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...