Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Ένταση στα "Ίμια" της Σινοϊαπωνικής Θάλασσας

Κινεζικά πλοία εντός των χωρικών υδάτων διαφιλονικούμενων νήσων
Τρία κινεζικά πλοία εισήλθαν στα χωρικά ύδατα των διαφιλονικούμενων με την Ιαπωνία νήσων Σενκάκου/Ντιαογού στη θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, όπως ανακοίνωσε η ιαπωνική ακτοφυλακή.
Σύμφωνα με το Τόκιο, τα πλοία επιτήρησης εισήλθαν στην περιοχή των 12 ναυτικών μιλίων γύρω από τα νησιά στις 9:20 τοπική (0:20 GMT).
Το Πεκίνο στέλνει τακτικά πλοία, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις και αεροπλάνα γύρω από τα ακατοίκητα νησιά, από τη στιγμή που η ιαπωνική κυβέρνηση εθνικοποίησε, τον περασμένο Σεπτέμβριο, τα τρία από τα πέντε, αγοράζοντάς τα, από τον ιάπωνα ιδιοκτήτη τους.
Η εδαφική διαμάχη επιδεινώθηκε και προκάλεσε κύμα αντι-ιαπωνικών διαδηλώσεων, οι οποίες είχαν λάβει και βίαιο χαρακτήρα, σε ολόκληρη την Κίνα.
Εξαιτίας της έντασης, το Τόκιο ανακοίνωσε πρόσφατα τη δημιουργία μιας ειδικής δύναμης 600 ανδρών και 12 πλοίων για την παρακολούθηση και την προστασία

των νησιών Σενκάκου. Η νησιωτική συστάδα βρίσκεται σε απόσταση 200 χιλιομέτρων της βόρειο-ανατολικής ακτής της Ταϊβάν, και 400 χιλιόμετρα δυτικά της νήσου Οκινάουα, της νότιας Ιαπωνίας. Εκτός από τη στρατηγική τους θέση, το αρχιπέλαγος στο οποίο βρίσκονται τα νησιά, έχει σημαντικό ενεργειακό υποθαλάσσιο πλούτο.
Στα τέλη Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε προειδοποίησε ότι η Ιαπωνία, «δεν θα ανεχθεί καμία απολύτως πρόκληση, τώρα ή στο μέλλον» σχετικά με την κυριαρχία της στα νησιά αυτά.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...