Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Ποιο είναι το σχέδιο Β' για το οποίο καλείται να αποφασίσει την Πέμπτη η Κύπρος

Θα τεθεί προς έγκριση στη σύνοδο των πολιτικών αρχηγών, μετά στη τρόικα και τέλος στη Βουλή 

Στη σκιά των καταιγιστικών εξελίξεων που σημειώνονται στην Κύπρο μετά την απόρριψη από τη Βουλή του νομοσχεδίου για κούρεμα των καταθέσεων συνεδρίασε την Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο στη Λευκωσία. 
Όπως μετέδωσε το Associated Press, επικαλούμενο κυβερνητικούς αξιωματούχους, η κυβέρνηση έχει καταλήξει σε ένα «σχέδιο Β» το οποίο θα τεθεί υπόψη των πολιτικών αρχηγών στη διάρκεια σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο, στις 9.30 το πρωί της Πέμπτης, υπό τον Νίκο Αναστασιάδη.

Η κυπριακή Βουλή αναμένεται να κληθεί να αποφανθεί επί του σχεδίου την ίδια ημέρα.

Πληροφορίες που επικαλείται Ο Φιλελεύθερος, κάνουν λόγο για κούρεμα καταθέσεων σε μια πιο ήπια μορφή σε συνδυασμό με κάποια «καλή» είδηση από τη Μόσχα, όπου βρίσκεται ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής για διαπραγματεύσεις.

«Θα εργαστούμε ώς το πρωί»

Νωρίτερα, δραματική προειδοποίηση απηύθυνε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος τόνισε ότι «το στοίχημα είναι να σώσουμε τον τόπο μας. Δεν έχουμε άλλη επιλογή».
Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου ο χρόνος έχει εξαντληθεί. «Δεν έχουμε ούτε εβδομάδες, ούτε μέρες, αλλά μερικές ώρες» τόνισε και πρόσθεσε «θα εργαστούμε μέχρι το πρωί να βρούμε τις λύσεις».
Υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να διανοηθεί ότι η πολιτική ηγεσία του τόπου θα χαραμίσει την επόμενη γενιά.
Ο κ. Νεοφύτου υπέδειξε ότι ο Κύπριος πολίτης νοιάζεται για το μέλλον αυτού του τόπου και απαιτεί από τους πολιτικούς να βρουν λύση για να μην χρεοκοπήσει η χώρα.
Σε ερώτηση αν υπάρχουν νέα από τη Μόσχα, απάντησε αρνητικά.
«Η ουσία είναι κατά πόσο θα αφήσουμε τη χώρα μας να χρεοκοπήσει. Και πιστεύω στον πατριωτισμό και της ηγεσίας και των πολιτών», κατέληξε.
Λαγκάρντ: Κίνδυνοι μετάδοσης

Η ιστοσελίδα του περιοδικού Time ανήρτησε άρθρο για τις εξελίξεις στην Κύπρο, όπου προβάλλονται δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ η οποία προειδοποιεί ότι μία κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας θα μπορούσε να περικλείει κινδύνους μετάδοσής της.

«Η συμφωνία δεν μπορεί να είναι 'τσιρότο'. Είναι αλήθεια πως είναι πολλή μικρή η Κύπρος, στο μέγεθος μιας μικρής περιοχής της Γαλλίας. Ωστόσο, όσο κι αν για κάποιους είναι αμελητέα, είναι παρόλα αυτά σημαντική και πιθανόν πηγή έκθεσης για όλη την ευρωζώνη, εξαιτίας των δεσμών με διάφορα συστήματα».

Το περιοδικό αναφέρει πως λόγω του τρόπου διασύνδεσης των τραπεζών στην ευρωπαϊκή ήπειρο, υπάρχουν κίνδυνοι μετάδοσης.

Η κ. Λαγκάρντ μιλά και για το κυπριακό χρηματοπιστωτικό σύστημα που μεγενθύθηκε, όπως είπε, υπέρμετρα. «Οι κυπριακές τράπεζες λειτουργούσαν σαν μοντέλο που δεν είναι πιθανόν βιώσιμο μακροπρόθεσμα», είπε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση χρειαζόταν μία βιώσιμη λύση με την κατάλληλη χρηματοδότηση».
ΒΗΜΑ
http://infognomonpolitics.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...