Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Σε ποιόν έστειλε μήνυμα η Moody's με την υποβάθμιση της Γαλλίας;


Πίσω από τις λέξεις. Ιδού γιατί η Moody’s χτύπησε «καμπάνα» στη Γαλλία!

Η χρονική στιγμή που «έσκασε» η υποβάθμιση της Γαλλίας από τον οίκο Moody’s, δεν μπορεί να θεωρηθεί καθόλου τυχαία.

Τα οικονομικά στοιχεία της Γαλλίας, φυσικά, έχουν επιδεινωθεί λόγω της ευρωπαϊκής κρίσης και της ύφεσης γενικότερα στην Ευρωζώνη, γι’ αυτό και αν διαβάσει κανείς αναλυτικά τους λόγους υποβάθμισης από τον οίκο θα καταλάβει ότι οι περισσότερες αιτίες έχουν να κάνουν με την ευρύτερη πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ποιο είναι το μυστικό της όλης υπόθεσης με απλά λόγια; Μικρό καμπανάκι προς τη Γερμανία ότι η κρίση (και η υποβάθμιση;) μπορεί να της χτυπήσει την πόρτα πιο σύντομα απ΄ ότι υπολόγιζε, μιας και η Γαλλική οικονομία είναι η Νο2 της Ευρώπης. Δεύτερο καμπανάκι είναι για τις δράσεις που σκέφτεται το Βερολίνο για την κρίση χρέους, έστω και μακροπρόθεσμα.

Στέλεχος του οίκου Moody’s μετά την υποβάθμιση είπε κάτι ιδιαίτερα σημαντικό: η απώλεια του «ΑΑΑ» για τη Γαλλία θα πλήξει και την αξιολόγηση του μόνιμου μηχανισμού στήριξης ESM. Ο λόγος; Η Γαλλία είναι η χώρα με τις δεύτερες μεγαλύτερες εισφορές στους μηχανισμούς διάσωσης της ευρωζώνης, τον EFSF και το μόνιμο μηχανισμό που θα τον αντικαταστήσει, ESM, με τη Moody’s να αξιολογεί τους δυο μηχανισμούς με Aaa, και αρνητικές προοπτικές, το οποίο και σημαίνει κίνδυνος υποβάθμισης τους επόμενους μήνες.

Έπειτα, τραπεζική πηγή δήλωσε στο Reuters, ότι αυτή η υποβάθμιση έχει και μια άλλη παράμετρο: To EFSF πιθανόν να καθυστερήσει την έκδοση ομολόγου τριετούς διάρκειας. Αν οι μηχανισμοί στήριξης δεν έχουν υψηλές αξιολογήσεις, τότε θα υπάρξει και έλλειψη εμπιστοσύνης των αγορών, που σημαίνει κερδοσκοπικές επιθέσεις.

Για να καταλήξουμε. Η άλλη άκρη του Ατλαντικού πιέζει για λύση στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους μέσω της ΕΚΤ. Με άλλα λόγια, να μπορεί η κεντρική τράπεζα να «κόβει χρήμα», όπως ακριβώς κάνει η Fed στις ΗΠΑ.

http://kostasxan.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...