Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

«Ευρωπαϊκή Άνοιξη»: Διασπάσεις κρατών μέσω δημοψηφισμάτων



Το 2014 σφραγίστηκε και τυπικά η συμφωνία της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας. Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φωνές περί ανεξαρτησίας της Καταλωνίας στην Ισπανία, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται εκεί οι Βάσκοι και οι Ανδαλουσιάνοι. Παρεμφερή θέματα απασχολούν κατά καιρούς χώρες όπως είναι η Ιταλία, το Βέλγιο, ενώ οι πρώτες με δημοκρατικό τρόπο αποσχίσεις στην Ευρώπη σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση ενδεχομένως να λειτουργήσουν ως και καθοριστικός παράγοντας δημιουργίας πολλών νέων αιτιάσεων κοινοτήτων Ευρωπαϊκών χωρών.  


Η δημιουργία νεοσύστατων κρατιδίων αφενός αποδυναμώνει τις υπάρχουσες κρατικές οντότητες και αφετέρου θα διασπείρει στην Ευρωπαϊκή επικράτεια κράτη προτεκτοράτα. Η διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας σε μικρότερα κρατίδια ολοκληρώθηκε με βίαιο τρόπο ενώ απασχολεί μέχρι και σήμερα τη διεθνή κοινότητα. Το πείραμα αποδείχτηκε βίαιο, ψυχοφθόρο και δαπανηρό. Κοινώς απέτυχε! Η νέα μόδα υπό τον όρο «διάσπαση κρατών» στο μέλλον θα βασίζεται σε αναίμακτες τακτικές, σε δημοκρατικές διαδικασίες τα …δημοψηφίσματα, που ωστόσο θα ανακοινώνονται ως αποφάσεις αφού προηγουμένως οι απανταχού ΜΚΟ και λοιποί παράγοντες έχουν καταστήσει σαφές ότι θα αποφέρουν το επιθυμητό για εκείνους αποτέλεσμα.  

Η ανεξαρτησία του Κοσσόβου μερικά χρόνια πριν όπως όλα δείχνουν ήταν μόνο η αρχή στη νέα πραγματικότητα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε. Μέσα στη δεκαετία που διανύουμε, ως Ευρωπαίοι πολίτες ίσως …αναγκαστούμε να μάθουμε περισσότερα ιστορικά στοιχεία σχετικά με τις διαφορές ανάμεσα σε Ευρωπαϊκά κράτη και εθνοτικές κοινότητες, ενώ νεοσύστατα κράτη με ονόματα όπως: Κορσική, Φλάνδρα, Τιρόλο, Βασκωνία, Καταλωνία, Ανδαλουσία κλπ γίνουν περισσότερο «φιλικά» στην ακοή μας.

Στην περίπτωση που ως Έλληνες θεωρήσουμε ότι η …πολιτισμένη «Ευρωπαϊκή Άνοιξη» βρίσκεται αρκετά μακριά μας, μόνο ως μέγα λάθος μπορεί να χαρακτηριστεί και αν μη τι άλλο θα αποδειχτεί και καταστροφικό για εμάς τους ίδιους!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...