Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Αμερικάνοι και Γερμανοί σφάζονται στην πλάτη της Ελλάδας


  • Μερκελ και ΔΝΤ λύνουν τις διαφορές τους για το ποιος έχει το πάνω χέρι στην Ευρώπη 
  • Καβγάς για το νέο κούρεμα του χρέους της Ελλάδας που έχουν τα κράτη 
  • Μας χρησιμοποιούν ως πειραματόζωο 
  • Αποσβολωμένη η κυβέρνηση 
Σιγή ασυρμάτου επέβαλε η κυβέρνηση για τις οικονομικές εξελίξεις μετά την αποχώρηση της Τρόικα και τα δραματικά νέα καταφθάνουν στην Ελλάδα μέσω των αποκαλύψεων στον ξένο Τύπο. 
Σοκ προκαλεί σημερινό δημοσίευμα της έγκυρης βρετανικής εφημερίδας Guardian ότι το ΔΝΤ επιθυμεί την αποτυχία των μέτρων στην Ελλάδα ώστε να υποχρεωθεί η κυβέρνηση να ζητήσει περαιτέρω «κούρεμα» του χρέους της, ενδεχόμενο που βρίσκει αντίθετες την Κομισιόν και τη Γερμανία.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι εντείνονται οι υποψίες μελών της κυβέρνησης Σαμαρά πως το ΔΝΤ μπλοκάρει εσκεμμένα τη συμφωνία επί των νέων περικοπών που απαιτούνται για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. 
Η κυβέρνηση σε περιδίνηση 
 
Η αδιάλλακτη στάση της Τρόικα και η διένεξη μεταξύ ΔΝΤ-Γερμανών καθυστερεί την συμφωνία για το πακέτο των μέτρων και προκαλεί αμηχανία στην ελληνική κυβέρνηση που βλέπει ότι είναι στον αέρα οι σχεδιασμοί της για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. και για την επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. 
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν κρύβει ότι θέλει το πακέτο των μέτρων να κλείσει το συντομότερο δυνατόν για να πάρει τον δρόμο της ψήφισης από την ελληνική Βουλή. Για την ελληνική κυβέρνηση δεν είναι καλή εξέλιξη ότι το κλιμάκιο της Τρόικα αποχώρησε χωρίς να έχει επέλθει συμφωνία. 
Καθώς όμως η Τρόικα θα επιστρέψει την επόμενη Κυριακή είναι αμφίβολο αν θα προλάβει να κλείσει η διαπραγμάτευση και να ψηφιστούν τα μέτρα μέχρι το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου. Προϋποθέτει αυτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να έχει κάνει δεκτές όλες τις απαιτήσεις του κλιμακίου ώστε να μην χρειαστεί περαιτέρω διαπραγμάτευση. 
Το πρακτορείο Reuters σε τηλεγράφημά του την Παρασκευή ανέφερε ότι δεν θα δοθεί η βοήθεια στην Ελλάδα πριν από τις αμερικανικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου. Την πληροφορία αυτή διέψευσε ο «τροικανός» Ματίας Μορς λέγοντας ότι «δεν είναι αλήθεια». Ωστόσο, σημερινή συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τον αμερικανό πρέσβυ στην Αθήνα φούντωσε τις φήμες για ενδεχόμενη καθυστέρηση της έκθεσης της τρόικα και της νέας δόσης μετά τις αμερικανικές εκλογές. 
Η κυβέρνηση απορρίπτει το ενδεχόμενο να παραπεμφθεί το θέμα σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ μετά τις αμερικανικές εκλογές -που άλλωστε δεν έχει καθοριστεί- ενώ βλέπει σαν εφιάλτη να καθυστερήσει η εκταμίευση της δόσης πέραν του Νοεμβρίου. Η λύση στο αδιέξοδο φαίνεται ότι θα προκύψει από την ρήτρα απόκλισης σύμφωνα με την οποία αν η μείωση των λειτουργικών δαπανών και τα ισοδύναμα δεν αποδώσουν τα προβλεπόμενα μέσα στο 2013 τότε από το 2014 θα επιβληθούν περαιτέρω περικοπές στα εισοδήματα. 
Μέτρα από 11,8 ως 30 δισ. 
 
Το Σαββατοκύριακο που πέρασε σειρά δημοσιευμάτων στον ξένο Τύπο κλόνισε ακόμη περισσότερο την αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι μπορεί να ευρεθεί λύση στο ελληνικό πρόβλημα ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου. 
Κάθε ξένο δημοσίευμα ανέβαζε επίσης το ποσό των μέτρων που απαιτούνται από την ελληνική πλευρά ώστε να καλυφθεί η «τρύπα» στον προυπολογισμό και να καταστεί το χρέος βιώσιμο. 
Το Σαββατοκύριακο η εφημερίδα The Wall Street Journal έκανε λόγο για αντιπαράθεση μεταξύ των δανειστών της Ελλάδας για το ποιος θα καλύψει το χρηματοδοτικό κενό. Η εφημερίδα ανέβαζε το νούμερο για τα απαιτούμενα μέτρα ως το 2014 στα 30 δισ.ευρώ προκειμένου να πάρει η χώρα τη δόση και να μη ξεμείνει από ρευστό. Το δημοσίευμα ανέφερε ότι η έκθεση της τρόικα θα επισημαίνει ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο και ότι θα χρειαστεί νέο «κούρεμα». 
Στο περιοδικό Spiegel αναφερόταν ότι υπάρχει διάσταση μεταξύ Βερολίνου και Βρυξελλών για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας. Οι Βρυξέλλες θέλουν να κλείσει το θέμα στο Συμβούλιο Κορυφής του Οκτωβρίου ενώ το Βερολίνο θεωρεί ότι πριν από τον Νοέμβριο δεν μπορεί η Ελλάδα να ευελπιστεί σε λύση. 
Σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung ανεβάζει το χρηματοδοτικό κενό της χώρας στα 30 δισ. «Η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον 30 δισεκατομμύρια ευρώ και άλλα δύο χρόνια για να ορθοποδήσει», αναφέρει. Μάλιστα αφήνει ανοιχτό ακόμη και το εάν θα εκταμιευθεί η επόμενη δόση του πακέτου στήριξης. 
 Η εφημερίδα, επικαλούμενη πήγες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υποστηρίζει πως είναι αμφίβολο εάν η Ελλάδα καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές το 2020, ενώ οι δανειακές ανάγκες της θα ανέλθουν σε 30 δισ. 
Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται και το ενδεχόμενο να αποχωρήσει το ΔΝΤ από την τρόικα, εφόσον η Ελλάδα δεν μπορεί να τηρήσει τα ισχύοντα χρονοδιαγράμματα. 
Επίθεση κατά ΔΝΤ από Γερμανία 
 
Ανησυχία προκαλεί στην ελληνική κυβέρνηση καυστικότατη επίθεση της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας κατά του ΔΝΤ για την οποία κάνει λόγο ο βρετανικός Τύπος, με αφορμή τη μηνιαία έκθεση της γερμανικής ομοσπονδιακής τράπεζας Bundesbank. 
Στην έκθεση σημειώνεται ενδεικτικά το σχόλιο ότι «το ΔΝΤ εξελίσσεται από μηχανισμό ρευστότητας σε τράπεζα, κάτι που αντιβαίνει τόσο το νομικό και θεσμικό ρόλο του Ταμείου όσο και την ικανότητά του να διαχειρίζεται κρίσεις». 
Η επίπληξη από τη Bundesbank φέρεται να έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στην Ουάσινγκτον, όπου τα μέλη του ΔΝΤ από την Ασία και τη Λατινική Αμερική θεωρούν ότι κάνουν τη δουλειά που όφειλε να κάνει η Γερμανία, αναλαμβάνοντας μεγαλύτερο ρίσκο από όσο θα έπρεπε προκειμένου να διατηρηθεί η συνοχή της ευρωζώνης. 
Από την άλλη πλευρά, η Daily Telegraph υπενθυμίζει ότι σημείωμα του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών χαρακτήριζε το ΔΝΤ «Ταμείο Διόγκωσης Πληθωρισμού» (παραφράζοντας το αγγλικό ακρώνυμο του οργανισμού), αποκαλύπτοντας το μεγάλο χάσμα στις σχέσεις και τις αντιλήψεις μεταξύ των δύο πλευρών. 
 Μέρκελ-Λαγκάρντ σε διαφορετικά μήκη κύματος 
 
Την ανησυχία των αγορών για την ικανότητα ορισμένων κρατών της ευρωζώνης να αποπληρώσουν το χρέους τους υπογράμμισε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Aνγκελα Μέρκελ, μιλώντας στην Ομοσπονδία Γερμανικών Βιομηχανιών. 
 «Υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης στις χρηματοοικονομικές αγορές για την ικανότητα ορισμένων κρατών της ευρωζώνης να αποπληρώσουν τα χρέη τους μακροπρόθεσμα. Ο κόσμος αναρωτιέται πόσο ανταγωνιστικές είναι οι χώρες της ευρωζώνης», δήλωσε η κυρία Μέρκελ, η οποία αποκλείει κάθε ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους καθώς και κάθε πιθανότητα να δοθεί στην Ελλάδα νέα βοήθεια. 
Σε εντελώς αντίθετο μήκος κύματος η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε χθες ότι το χρέος της Ελλάδας πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μέρος της εξίσωσης επίλυσης της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα και άφησε παράλληλα ανοικτό το θέμα της επιμήκυνσης. Η συγκεκριμένη τοποθέτησή της ερμηνεύτηκε από οικονομικούς αναλυτές ως πρόταση για νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Η κ. Λαγκάρντ υποστήριξε ότι τα μέτρα δεν θα επιλύσουν το κενό που υπάρχει στη χρηματοδότηση, γιατί η οικονομία παραμένει αδύναμη και δεν πέτυχε το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και φοροδιαφυγής.
Από iefimerida μοντάζ Γρέκι

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...