Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

O «Σιδηρούς Θόλος» του Ισραήλ και πώς θα αλλάξει το καλειδοσκόπιο της Μέσης Ανατολής


Του IlyaKramnik
22 Aυγούστου 2012
Την Κυριακή, 19 Αυγούστου, το Ισραήλ εγκατέστησε στα σύνορα με την Αίγυπτο το σύστημα τακτικής αντιπυραυλικής άμυνας «Σιδηρούς Θόλος». Το σύστημα αυτό σχεδιάστηκε στο Ισραήλ με την υποστήριξη των ΗΠΑ. Η κατάσταση στα νότια σύνορα του Ισραήλ οξύνθηκε ιδιαίτερα μετά τις ένοπλες προβοκάτσιες που πραγματοποίησαν στο Σινά Αιγύπτιοι και Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές.




Η «αραβική άνοιξη» απειλεί να αλλάξει πλήρως τον συσχετισμό δυνάμεων στη Μέση Ανατολή. Το πρώτο καμπανάκι που προειδοποιούσε για παρόμοιες μεταβολές ήταν η όξυνση της κατάστασης στο Σινά. «Η αστάθεια στη χερσόνησο μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης του Ισραήλ και της Μέσης Ανατολής, Yevgeni Satanovski.

Κατά παράβαση της Συμφωνίας του Καμπ Ντέιβιντ, δεν υπήρξε ποτέ συμφωνία με το Ισραήλ για μη είσοδο αιγυπτιακών τεθωρακισμένων και αεροπορίας στη χερσόνησο του Σινά. Επίσης, κατά παράβαση της ίδιας συνθήκης, οι εξαγωγές ενεργειακών πόρων στο Ισραήλ μέσω του Δέλτα του Νείλου διακόπηκαν. Οι 15 εκρήξεις που έγιναν μέσα σ’ ένα χρόνο αποδεικνύουν ότι η Αίγυπτος δεν ελέγχει καν το μεγαλύτερο εξαγώγιμο προϊόν της, που είναι απαραίτητο για την επιβίωση της Αιγυπτιακής Δημοκρατίας.

Το αποτέλεσμα είναι οι Ισραηλινοί να ετοιμάζονται για πόλεμο, ανεξάρτητα από το εάν ο πόλεμος αυτός θα διεξαχθεί με την ιρανική κατασκοπεία ή θα είναι πόλεμος με τους μαχητές της Αλ-Κάιντα, η οποία ελέγχει τη μισή έκταση του βόρειου τμήματος της χερσονήσου του Σινά. Όπως είναι ήδη γνωστό, το Ιράν οργανώνει πυρήνες της Χεζμπολάχ στη χερσόνησο, ώστε μέσω των δράσεων της οργάνωσης αυτής να αποκλειστεί το Ισραήλ σε κλοιό από δύο πλευρές.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...