Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Οι Κούρδοι αποσκιρτούν από την Συρία Kαι κηρύσσουν πόλεμο στην Τουρκία


Του Νίκου Στέλγια
Οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις στην Συρία, μεταξύ των άλλων, σηματοδοτούν την σταδιακή αποσκίρτηση των Κούρδων από την κεντρική κυβέρνηση της Συρίας. Την ίδια στιγμή, το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα επιμένει στην γραμμή της ανοιχτής στρατιωτικής και πολιτικής αντιπαράθεσης με την Άγκυρα.  Η ένοπλη πτέρυγα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) δηλώνει ότι θα συνεχίσει τις επιθέσεις του και κατά την διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού. 


Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων «FIRAT», διάφορες ένοπλες ομάδες, οι οποίες συσχετίζονται με το ΡΚΚ, τις τελευταίες ώρες έθεσαν υπό τον πλήρη έλεγχο τους την πόλη Κομπάνι, στην βόρεια Συρία. Οι Κούρδοι αυτονομιστές απομάκρυναν από όλες τις δημόσιες υπηρεσίες τους εκπρόσωπους της κυβέρνησης της Συρίας. Στην συνέχεια, δημιούργησαν συμβούλια πολιτών, τα οποία πλέον ελέγχουν την πόλη Κομπάνι, στην βόρεια Συρία.

Σύμφωνα με το «FIRAT», οι εκπρόσωποι του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος ξεκαθαρίζουν ότι δεν επιθυμούν την επέκταση των ένοπλων συγκρούσεων στις περιοχές της Συρίας που οι Κούρδοι αποτελούν την πλειοψηφία του ντόπιου πληθυσμού. «Ο λαός αναλαμβάνει την εξουσία για να εμποδίσει την επέκταση των συγκρούσεων», δηλώνουν οι εκπρόσωποι του κουρδικού κινήματος.

Την στιγμή που στην βόρεια Συρία, οι κουρδικές ομάδες θέτουν υπό τον έλεγχο τους διάφορες περιοχές, η ηγεσία της στρατιωτικής πτέρυγας του αυτονομιστικού κινήματος δηλώνει ότι δεν θα τερματίσει τις επιθέσεις του στις δυνάμεις ασφαλείας της Τουρκίας κατά την διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού. Στα πλαίσια μιας νέας συνέντευξης του, ο ηγέτης της ένοπλης πτέρυγας του ΡΚΚ, Μουράτ Καράγιλαν κατηγορεί το τουρκικό κράτος για την εθνικιστική στάση του στο Κουρδικό Ζήτημα και αφήνει να εννοηθεί ότι το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα θα συνεχίσει τις επιθέσεις του και κατά την διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού.  
* Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη



http://infognomonpolitics.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...