Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Άμεσα προχωρά η ανακήρυξη ΑΟΖ


20 ΙΟΥΛ 2012
Προωθείται άμεσα η ανακήρυξη της ΑΟΖ
Πιάνει δουλειά η εξαμελής επιιροπή επιστημόνων και ειδικών. Στην άμεση ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της χώρας μας προχωρά η κυβέρνηση!
Έπειτα από την αδιανόητη κωλυσιεργία όλων των ελληνικών κυβερνήσεων από το 1982…
-οπότε η χώρα μας συμμετείχε στη Διάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την ψήφιση της νέας Σύμβασης για το Δίκαιο της θάλασσας, την οποία επικυρώσαμε στις 21 Ιουλίου 1995-, επιτέλους δηλώνουμε επίσημα ότι έχουμε αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα όσον αφορά στη διαχείριση ζώντων ή μη πόρων του βυθού, του υπεδάφους και των υπερκείμενων υδάτων στην έκταση της ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης, της οποίας τα αποθέματα αντιστοιχούν, βάσει ελληνικών και διεθνών ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί στην περιοχή, σε 35 με 40 δισεκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου (πετρέλαιο και φυσικό αέριο μαζί), που αποτιμώνται σε 2,4 τρις δολάρια!

Στην τελική φάση το νομοσχέδιο
Σήμερα, Πέμπτη 19 Ιουλίου, συστήνεται επίσημα η επιτροπή της ΑΟΖ, η οποία θα θεσπίσει το νομοσχέδιο για την ανακήρυξη των θαλάσσιων ζωνών που θα τεθεί άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή. Αμέσως μετά προκηρύσσεται διαγωνισμός για την εταιρεία που θα αναλάβει να ξεκινήσει τις σεισμικές έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ το συντομότερο δυνατό, και συγκεκριμένα εντός του τρέχοντος έτους. Μετά τη διάθεση των σεισμικών ερευνών, ακολουθεί οικοπεδοποίηση και προκήρυξη για εταιρείες έρευνας και παραγωγής που θα επιθυμούσαν να εργαστούν στην περιοχή και, παράλληλα, προχωρούμε σε οριοθετήσεις με διμερείς σχέσεις με τα κράτη όπου υπάρχει θέμα επικάλυψης.
«Η ιδέα είναι να πάμε γρήγορα», δηλώνει αποκλειστικά στα «Επίκαιρα» ο στρατηγικός αναλυτής κ. Νίκος Λυγερός, ένα από τα έξι μέλη της επιτροπής της ΑΟΖ που έχουν ήδη οριστικοποιηθεί -θα προστεθούν στη συνέχεια και κάποια άλλα άτομα- και που σήμερα στις δώδεκα το μεσημέρι θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά, καθώς και με τα άλλα πέντε μέλη της επιτροπής, προκειμένου να γίνει και επισήμως η σύστασή της.
Τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής της ΑΟΖ είναι οι:
• Χρύσανθος Λαζαρίδης, βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας και σύμβουλος του πρωθυπουργού,
• Αντώνης Φώσκολος, ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, στο Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, και ομότιμος ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας της Καναδικής Κυβέρνησης με έδρα το Ινστιτούτο της Ιζηματογενούς Γεωλογίας και Πετρελαίου στο Κάλγκαρι της Αλμπέρτας,
• Ηλίας Κονοφάγος, πρώην διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής της ΕΛΠΕ ΑΕ και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Οικονομολόγων Ενέργειας,
• Αγγελος Συρίγος, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο,
• Σόλων Κασίνης, διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του υπουργείου Εμπορίου της Κύπρου.
Στα χνάρια της Κύπρου
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπόδειγμα για το νομοσχέδιο είναι πέντε σελίδες, όπου αναφέρονται τα δικαιώματά μας για το θέμα της αλιείας, του ορυκτού πλούτου και των υδρογονανθράκων, και συνοδεύεται από 47 συνολικά χάρτες της ελληνικής
ΑΟΖ. Ουσιαστικά πρόκειται για τροποποίηση του αντίστοιχου νομοσχεδίου της Κύπρου, όπου έχουν αλλαχθεί τα τεχνικά σημεία έτσι ώστε να συμβαδίζουν με τα ελληνικά δεδομένα. Αυτό έγινε προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ένα νομοσχέδιο που έχει γίνει αποδεκτό χωρίς κανένα πρόβλημα εδώ και οχτώ χρόνια.
«Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό το βήμα για εμάς, γιατί, μετά την υπογραφή του Δικαίου της θάλασσας το 1982 και μετά την επικύρωση του 1995, δεν έχουμε κάνει απολύτως τίποτα», δηλώνει στα «Επίκαιρα» ο κ. Λυγερός και συμπληρώνει πως «από την άλλη μεριά, η Κύπρος έκανε την υπογραφή της επικύρωσης το ’88 και πέτυχε τρεις οριοθετήσεις, μία θέσπιση, συν την ανακάλυψη του φυσικού αερίου. Οι Κύπριοι μας έχουν δείξει το δρόμο, πρέπει κι εμείς να ακολουθήσουμε και να ξεπεράσουμε τις φοβίες μας και να καταλάβουμε ότι το θέμα της ΑΟΖ δεν είναι μόνο ελληνοτουρκικές σχέσεις. Είναι σχέσεις με έξι κράτη μέσα σε ευρωπαϊκό πλαίσιο».
Όσο για τις «εσωτερικές φωνές» που αρκετοί φοβούνται ότι θα προβάλλουν αντιρρήσεις λέγοντας πως δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε σεισμικές έρευνες και μετέπειτα σε οικοπεδοποίηση και ανάθεση σε εταιρεία έρευνας και παραγωγής, οι αρμόδιοι υπογραμμίζουν ότι «η πραγματοποίηση μιαζ θαλάσσιας οικοπεδοποίησης δεν προϋποθέτει προηγούμενη ολοκλήρωση της οριοθέτησης». Η Κύπρος κέρδισε πολύτιμο χρόνο, καθώς προχώρησε άμεσα σε οικοπεδοποίηση και υπογραφή Σύμβασης με την εταιρεία Noble Energy στο Οικόπεδο 12 το 2007, στα θαλάσσια σύνορα με το Ισραήλ, ενώ η οριοθέτηση της ΑΟΖ με το Ισραήλ ολοκληρώθηκε τρία χρόνια αργότερα, το 2010. Απλώς η οικοπεδοποίηση και η σχετική προσέλκυση επενδύσεων πρέπει επί της ουσίας να αφορούν σε αμοιβαία μη «γκρίζες ζώνες» ερευνητικού ενδιαφέροντος μεταξύ των δύο γειτονικών κρατών.
http://elliniki-aoz.blogspot.com/2012/07/prowtheitai-amesa-h-anakhryksh-ths-ellhnikhs-aoz-ellada-2012.html#.UAiDC7Q0Pwk
στις Παρασκευή, Ιούλιος 20, 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...