Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

ΕΝΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΥ ΩΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΟΣΙΛΟΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ

ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟΝ ΗΡΩΑ ΠΑΤΕΡΑ ΤΗΣ ΜΟΝΟΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Συγκλονίζει η Αθανασία Κουκουράβα που γνώρισε μόνο λίγες αγκαλιές του Ήρωα πατέρα της !

Δεν πρόλαβε να γνωρίσει τον πατέρα της, έχει από αυτόν μόνο μια φωτογραφία που χθες την κρατούσε σφιχτά στην αγκαλιά της και κλαίγοντας την ώρα που αποδίδονταν τιμές και για τον δικό της Ήρωα πατέρα που άφησε την τελευταία του πνοή στο Ύψωμα 731.

Η Αθανασία Κουκουράβα, έιπε ότι το μόνο που ξέρει για τον πατέρα της, είναι αυτό που τους είπε η μητέρα της. Για έναν άνθρωπο που ήξερε ότι δεν θα ξαναγκαλιάσει το παιδί του αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να πάει στο μέτωπο...

Σε μια εποχή που οι ...λιποτάκτες και οι ...δοσίλογοι καταστρέφουν την χώρα σε έναν «οικονομικό» πόλεμο, αυτή η γυναίκα ξέρει καλύτερα από τον καθένα πως είναι οι Ήρωες που δεν τους εμποδίζει τίποτα σε έναν πόλεμο για να μπορέσουν να δουν ξανά μια πατρίδα ελεύθερη...


Ὕψωμα 731: Οἱ Θερμοπύλες ποὺ δὲν ἔπεσαν
(ΑΡΧΕΙΟ Δ.Γ. ΚΑΣΛΑΣ, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Τρικάλων)

Στις αρχές Μαρτίου 1941, ο ίδιος ο Μπενίτο Μουσολίνι έφτασε στην Αλβανία για να παρακολουθήσει από κοντά τις επιχειρήσεις. Κύριος στόχος, η διάσπαση του μετώπου σε μια γραμμή έξι χιλιομέτρων, από την Γκλάβα στο Μπούμπεσι. Την επιχείρηση είχε αναλάβει το όγδοο ιταλικό σώμα στρατού, που έριξε στη μάχη τέσσερις μεραρχίες και δυο τάγματα μελανοχιτώνων, κρατώντας άλλες δύο σε εφεδρεία. Απέναντι τους, η πρώτη ελληνική μεραρχία που πολεμούσε συνεχώς από την αρχή της εκστρατείας. Η πολυδιαφημισμένη «Εαρινή Επίθεση» των Ιταλών ξέσπασε στις 9 του Μάρτη του 1941 σε όλη τη γραμμή του μετώπου. Στις 26 του Μάρτη ο απολογισμός ήταν τραγικό. Δώδεκα ιταλικές μεραρχίες με άφθονα εφόδια είχαν ριχτεί σε έξι καταπονημένες ελληνικές και δεν πήραν ούτε σπιθαμή εδάφους.

Μεγάλη συμβολή στον Β' ΠΠ είχε η χώρα μας. Πιο γνωστή στο ευρύ κοινό η Ελληνο-ιταλική σύγκρουση στην Πίνδο, η Μάχη των Οχυρών της Γραμμής Μεταξά και η Μάχη της Κρήτης. Ένα περιστατικό ηρωικό από το ελληνο-αλβανικό μέτωπο που δεν είναι τόσο πολύ γνωστό, διαδραματίστηκε κατά την διάρκεια της «Εαρινής Επίθεσης» των Ιταλών στο Ύψωμα 731.

Το εν λόγω ύψωμα (υψόμετρο 731 μ.) βρίσκεται περί τα 20 χλμ. βόρεια της Κλεισούρας. Ήταν ένα από τα ισχυρότερα ερείσματα που κατέλαβε ο Ελληνικός Στρατός κατά τους χειμερινούς αγώνες, που προηγήθηκαν, κλειδί της όλης τοποθεσίας, στον κεντρικό τομέα της Αλβανίας. Η παραμονή σε ελληνικά χέρια του υψώματος αυτού καταδίκαζε κάθε προσπάθεια των Ιταλών. Η αρχή της ιταλικής επίθεσης έγινε νωρίς το πρωί της 9ης Μαρτίου, με σφοδρή δράση του πυροβολικού με όλμους και αεροπορικό βομβαρδισμό των ελληνικών θέσεων.

Ένας τιτάνιος αγώνας διεξήχθη. Στο ύψωμα 731, καθώς και στα γειτονικά υψώματα, πολέμησαν οι άνδρες του 5ου Συντάγματος της I Μεραρχίας πού κατάγονταν κυρίως από την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα. Στο διάστημα από 9 έως 11 Μαρτίου 1941, πενήντα Τρικαλινοί θυσιάστηκαν ηρωικά, υπερασπιζόμενοι το ύψωμα. Η τρίτη μέρα βρίσκει το 5° σύνταγμα Τρικάλων να έχει 586 άνδρες νεκρούς και τραυματίες, περίπου την μισή του δύναμη. (Απολογισμός της μάχης για τους Ιταλούς 1.000 νεκροί και 3.000 τραυματίες και για τους Έλληνες 145 νεκροί και 400 τραυματίες.)




Ρεπορταζ Κώστας Ντάκος



makeleio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...