Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Ο Προβόπουλος "καρφώνει" Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου




Απόλυτα εκτεθειμένοι βρίσκονται ο πρώην πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου και ο πρώην ΥΠ.ΟΙΚ και νυν ΥΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου καθώς στην Εξεταστική Επιτροπή για το φουσκωμένο έλλειμμα του 2009 και τα «μαγειρεμένα» στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι καταθέσεις είναι κόλαφος και για τους δύο.

Σήμερα, κατέθεσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος, ο οποίος όπως υπογράμμισε «είχε ενημερώσει έγκαιρα και τον Κώστα Καραμανλή και τον Γιώργο Παπανδρέου για το έλλειμμα, από τις 8 Σεπτέμβρίου του 2009 και ότι το έλλειμμα θα ήταν διψήφιο». Προσέξτε η 8η Σεπτεμβρίου ήταν πριν από το "λεφτά υπάρχουν". Συνεπώς "τα δεν ήξερα , δεν ρώταγα" του πρώην πρωθυπουργού τα ξεχνάμε εξαρχής.

Επιπλέον, είχε αναφερθεί «σε άμεση λήψη δραστικών μέτρων και πάγωμα μισθών. Εάν είχαν ληφθεί αυτά τα μέτρα», είπε ο Γ. Προβόπουλος, «δεν θα μπαίναμε στο ΔΝΤ». Άρα άμεση πολιτική (τουλάχιστον) ευθύνη και των δύο.

Με την σημερινή κατάθεση στην Βουλή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα οδηγηθεί την επόμενη εβδομάδα στην Εξεταστική της Βουλής παντελώς εκτεθειμένος. Προφανώς ο υπουργός ΠΕΚΑ θεωρείται από το Σύστημα «καμένο χαρτί» και ως τέτοιο θα αντιμετωπιστεί υπό το βάρος πληθώρας στοιχείων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και θα συνεχίσουν να βγαίνουν στον Τύπο μέχρι τη μέρα της παρουσίας του στην Βουλή,ας είμαστε σίγουροι για αυτό.

Με την κατάθεση του κ. Προβόπουλου αναδεικνύεται ακόμη ένα επεισόδιο της εθνικής περιπέτειας που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Η συνεχής αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 προς τα πάνω ήταν σε γνώση τόσο του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου όσο και του επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Και είναι περιττό να τονιστεί ότι με τις διαδοχικές αυξήσεις του ελλείμματος ο καθένας θα μπορούσε να υποψιαστεί ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα στην ομαλή χρηματοδότηση της χώρας από τις αγορές. Πόσο μάλλον όταν οι καθ' ύλην αρμόδιοι κύριοι Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου είχαν ενημερωθεί από το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ότι το χρέος ήταν διψήφιο.

Κι αντί να λάβουν μέτρα περιορισμού των δημοσίων δαπανών και των κρατικών εξόδων, επέμειναν στην πιστή εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος που είχαν εξαγγείλει... Κι αυτό ενώ γνώριζαν την πορεία του ελλείμματος. Και άρα μπορούσαν να καταλάβουν και έπρεπε να έχουν σχεδιάσει εναλλακτική διαδρομή για την αποφυγή της αδιέξοδης πορείας που είχαν χαράξει.

Κατά πληροφορίες από τη Βουλή, ο κ. Προβόπουλος επέκρινε και τις δηλώσεις του κ. Παπακωνσταντίνου περί Τιτανικού. Ο διοικητής της ΤτΕ χαρακτήρισε "ατυχείς" τις σχετικές αναφορές του τέως υπουργού των Οικονομικών. Διευκρίνισε ωστόσο ότι "οι αγορές παρακολουθούσαν. Ηταν ατυχής η δήλωση περί Τιτανικού, όμως δεν επηρέασε τόσο τις αγορές...".

Μετά απο αυτή τη κατάθεση και οι δύο θα πρέπει να μας πείσουν ότι είναι "οι βασιλιάδες της γκάφας" για να μη τους προσάψει δόλο κάποιος κακεντρεχής. Κάτι σα το Γκούφη και το Σούπερ Γκούφη.

Γι αυτό το θέμα (της πρόσθεσης στο έλλειμμα μόνον των δαπανών και όχι των εσόδων) ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής είχε απευθύνει τουλάχιστον οκτώ σχετικά ερωτήματα στα αρμόδια κοινοτικά όργανα. Οι απαντήσεις, που είχαν δοθεί (διαδοχικά σε διάστημα πάνω από μισό χρόνο) δικαίωναν τις ενστάσεις των μελών του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, που εν συνεχεία καθαιρέθηκαν με υπογραφή Ευ. Βενιζέλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...