Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Παγκόσμια άνθιση του εμπορίου όπλων.ΗΠΑ και Ρωσία πρωταθλητές στις εξαγωγές όπλων

Εκρηκτικές διαστάσεις εμφανίζει εκ νέου το παγκόσμιο εμπόριο όπλων σύμφωνα με έρευνα του σουηδικού ινστιτούτου ειρήνης Σίπρι (Sipri). Τα τελευταία πέντε χρόνια οι συμφωνίες για πώληση όπλων έχουν αυξηθεί κατά 24% σε σχέση με την περίοδο 2002-2006.

Οι δύο μεγάλοι εξαγωγείς όλων κατέχουν πάνω από το μισό της παγκόσμιας αγοράς. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέχουν το 30%, η Ρωσία το 24% και ακολουθεί η Γερμανία με 9%. Κύριο εμπόρευμα εξαγωγών της Γερμανίας αποτελούν τα υποβρύχια, φρεγάτες και τακνς και κύριες χώρες εξαγωγής Τουρκία,  Ελλάδα, Νότια Κορέα και Νότια Αφρική. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Γαλλία με 8% και στην Πέμπτη θέση η Βρετανία με 4%.

Ιδιαίτερα εμφανής είναι η άνοδος της Κίνας ως εξαγωγέα οπλικών συστημάτων. Κύριος αγοραστής είναι το Πακιστάν που προμηθεύεται κυρίως πλοία και μαχητικά αεροσκάφη.

Η Ινδία εμφανίζεται ως ο κυριότερος εισαγωγέας όπλων με ποσοστό 10%. Βασικός λόγος είναι οι διαμάχες με το Πακιστάν, εσωτερικές ταραχές και τρομοκρατία. Στη λίστα των μεγαλύτερων εισαγωγέων ακολουθούν Νότια Κορέα, Πακιστάν, Κίνα και Σιγκαπούρη.

Το σουηδικό ινστιτούτο δε διαθέτει ακριβή ποσά που διατέθηκαν για εξοπλισμούς. Ωστόσο δημοσίευσε στο τέλος Φεβρουαρίου απόλυτους αριθμούς για τις 100 μεγαλύτερες βιομηχανίες όπλων. Με βάση αυτά τα στοιχεία το 2010 διακινήθηκε εξοπλισμός συνολικού ύψους περίπου 305 δισεκατομμυρίων ευρώ 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...