Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Πολυνομοσχέδιο διαπλοκής και διευκολύνσεων


Σοβαρά εκτεθειμένη βγαίνει η κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου με την ψήφιση του περίφημου πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών υπό τον τίτλο «επείγουσες ρυθμίσεις που αφορούν την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής  2012-2015». Παρότι εμφανίστηκε ως ένα νομοσχέδιο που έρχεται να λύσει χρόνια και ακανθώδη, δυσεπίλυτα προβλήματα, στην πραγματικότητα αντί για τομές με το παρελθόν αναπαράγει το πιο διεφθαρμένο και μισητό δημόσιο, υποκύπτει στην ατιμωρησία και ανανεώνει τις εξαρτήσεις της εκτελεστικής εξουσίας με την οικονομική ελίτ.
Στο άρθρο 3, χαρακτηριστικά, επιβραβεύεται η φοροδιαφυγή! Η κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου παραγράφοντας ακόμη και το σύνολο των προστίμων που είχαν επιβάλει οι έλεγχοι στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα ατιμωρησίας σε όσους αρνούνται να πληρώσουν. Προβλέπεται συγκεκριμένα στο άρθρο με τίτλο «επείγουσες ρυθμίσεις για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών» πως «ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο καθώς και υπέρ τρίτων, βεβαιωμένες στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ) ή στα τελωνεία του κράτους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) ρυθμίζονται και καταβάλλονται… εφάπαξ με απαλλαγή κατά ποσοστό 100% από τις κατά ΚΕΔΕ προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής», κοκ. Ο νομοθέτης μάλιστα εισηγείται μία κλίμακα παραγραφών που μειώνεται ανάλογα με τις δόσεις. Δηλαδή όσες περισσότερες δόσεις επιλέξει ο «πελάτης» τόσο μικρότερη είναι σε ποσοστό η παραγραφή των προστίμων…
Στην παράγραφο 11 του ίδιου άρθρου δίνεται η δυνατότητα στο «δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα καθώς και τα ασφαλιστικά ταμεία και οργανισμούς να αναθέτουν στις εταιρείες του Ν.3758/2009 ή σε κοινοπραξίες αυτών, την ενημέρωση των οφειλετών τους  για τις οφειλές τους και για τα τυχόν προγράμματα ρυθμίσεων ή αποπληρωμής των οφειλών αυτών»! Πρόκειται για μια σκανδαλώδη ρύθμιση καθώς δίνει τη δυνατότητα σε ιδιωτικές εταιρείες να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, τα οποία …μοσχοπουλιούνται στην ελεύθερη αγορά. Η συχνότητα δε με την οποία χρησιμοποιούνται καθημερινά, θα έπρεπε να κάνει την κυβέρνηση πιο προσεκτική κι όχι να ενθαρρύνει την ακόμη πιο ευρεία διασπορά τους.
Στο άρθρο 6 η άρση των περιορισμών που υπήρχαν επί δεκαετίες για το επάγγελμα του δικηγόρου πολύ σωστά έχει αντιμετωπισθεί ως προθάλαμος που θα επιτρέψει την εξάπλωση των μεγάλων δικηγορικών γραφείων, σε βάρος των μικρών. Δεν θα απελευθερώσει το επάγγελμα δηλαδή, όπως υπόσχονται, αλλά μάλλον θα το περιορίσει.
Το άρθρο 7 και ειδικότερα η παράγραφος 6 έρχεται κατά κοινή ομολογία εκ των υστέρων να προσφέρει την κάλυψη σε συμφωνίες που έχουν ήδη γίνει κάτω από το τραπέζι και αφορούν την δημόσια περιουσία. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «για την πώληση μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών το Ταμείο μπορεί να αναθέτει την εξεύρεση αγοραστή σε χρηματιστηριακές εταιρίες, οι οποίες είτε θα εγγυώνται τη συνολική αναμενόμενη πρόσοδο, είτε θα προσφέρουν τις προς πώληση μετοχές στις τρέχουσες τιμές με ή χωρίς άνοιγμα βιβλίου προσφορών». Στην πράξη επιταχύνεται η ιδιωτικοποίηση εισηγμένων επιχειρήσεων με συνοπτικές και κυρίως αδιαφανείς διαδικασίες!
Τέλος κόλαφος για την αξιοπιστία της τρικομματικής κυβέρνησης Παπαδήμου είναι και το άρθρο 8 με τίτλο «επείγοντα θέματα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και της Γενικής Γραμματείας Μέσων Ενημέρωσης», όπου σιωπηρά ανανεώνονται οι τηλεοπτικές άδειες. Στην πράξη διαιωνίζεται το σημερινό καθεστώς ασυδοσίας, που λειτουργεί σε βάρος των δημοσίων εσόδων και σε βάρος της αξιοκρατίας. Με ποιά κριτήρια ελέγχουν τις δημόσιες συχνότητες, ένα κοινό αγαθό που θα έπρεπε να παρέχεται κατόπιν αυστηρών διαδικασιών αξιολόγησης; Χειρότερες δε σκέψεις προκαλεί το γεγονός ότι απέναντι στη δύναμη των καναλαρχών δεν φάνηκαν ικανοί να τα βάλει ούτε και μία τρικομματική κυβέρνηση που έχει τη στήριξη των τριών τετάρτων των βουλευτών!
Παχιά λόγια είναι επομένως οι υποσχέσεις για ρήξεις και συγκρούσεις! Ή, αφορούν μόνο τους κοινωνικά αδύναμους. Εκεί πράγματι η κυβέρνηση Παπαδήμου ξέρει να δείχνει τα δόντια της…

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...