Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων 13 Δεκεμβρίου 1943


Στους χαλεπούς και σκοτεινούς καιρούς που ζούμε, γίνεται ακόμη πιο επιτακτική και ζωτική η ανάγκη να ανατρέχουμε στις μεγάλες δραματικές στιγμές της Ιστορίας μας, όσο οδυνηρό κι αν είναι αυτό. Η συλλογική ιστορική μνήμη παραμένει εσαεί πολύτιμη, για πολλούς και ευνόητους -σε όλους- λόγους. 
Ήταν 13 Δεκεμβρίου του 1943, όταν στο τρίγωνο Καλάβρυτα, Κερπινή, Ρογοί, κορυφώθηκαν οι θηριωδίες των ναζιστικών δυνάμεων στην περιοχή, με τη μαζική εκτέλεση Καλαβρυτινών στη μαρτυρική κωμόπολη.
Αφορμή για τις αγριότητες στις οποίες προέβησαν οι Γερμανοί υπήρξε η συντριπτική ήττα επίλεκτου γερμανικού τάγματος από τις αντάρτικες δυνάμεις του ΕΛΑΣ στην Κερπινή, τον Οκτώβριο του 1943. 

Ως αντίποινα, γερμανικά στρατεύματα σκόρπισαν τον όλεθρο στην ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων προχωρώντας σε ομαδική εκτέλεση κατοίκων στην κοινότητα Ρόγων. Ακολούθησε λίγες μέρες αργότερα η μαζική εκτέλεση του ανδρικού πληθυσμού στα Καλάβρυτα και η ολοσχερής καταστροφή της πόλης.

Επρόκειτο για το μεγαλύτερο και φρικιαστικότερο μαζικό έγκλημα κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στην Ελλάδα





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...