Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Ω τι έκπληξις! Η εταιρεία που συνεργάζεται ο αδερφός του πρωθυπουργού, κατέχει CDS;

Πλησιάζει ο καιρός που θα πληρωθούν τα CDS τα ασφάλιστρα έναντι ρίσκου χώρας. Την εκτίμηση αυτή διατυπώνουν πολλοί ξένοι που παρακολουθούν τα ελληνικά δρώμενα.

Αν υπάρξει selective default επιλεκτική χρεοκοπία – πιθανότητα πλέον υπερβολικά αυξημένη – δεν αποκλείεται να ακολουθήσει και credit event δηλαδή πιστωτικό γεγονός.
Αν υπάρξει πιστωτικό γεγονός και εγκριθεί από την ISDA τον διεθνή οργανισμό swaps και παραγώγων που πιστοποιεί το πιστωτικό γεγονός και εγκρίνει τις πληρωμές CDS τότε υποχρεωτικά θα πληρωθούν τα CDS τα credit default swaps τα παράγωγα έναντι ρίσκου χώρας ή το παράγωγο προϊόν που αντισταθμίζει τον κίνδυνο χώρας αλλά κατ΄ ουσία αποτελεί κερδοσκοπικό εργαλείο εις βάρος της χώρας.
Τα CDS είναι επενδυτικό εργαλείο. Η Unigestion – σε αυτό το fund είναι συνεργάτης ο αδερφός του Γ. Παπανδρέου κατέχει CDS αλλά οι θέσεις μπορεί να θεωρηθούν περιορισμένες.
Σύμφωνα με ορισμένες πηγές που είναι κοντά στην εταιρία αναφέρουν ότι η εμπλοκή του αδερφού του πρωθυπουργού της Ελλάδος δεν σχετίζεται στην εταιρία με CDS. Την ίδια άποψη διατυπώνει και γνωστή ελληνίδα οικονομολόγος που έχει συνεργαστεί και με την Unigestion.
H Unigestion έχει πελάτες το DIP (Δανέζικο Ταμείο Συντάξεων Μηχανικών) την Fongepar την Νestlé Pensions την Dexia την Γαλλική ασφαλιστική εταιρία CNP Assurances κ.α.
Οι επενδύσεις σε CDS
Πρωτίστως να αναφερθεί ότι τα συνολικά επενδεδυμένα κεφάλαια σε CDS είναι 5,8 με 6 δις δολάρια και αν πληρωθούν όλα το κέρδος των κατόχων θα είναι 30 δις δολάρια. Εσχάτως μετά από πολύ καιρό παρατηρήθηκε αύξηση του αρχικού επενδεδυμένου κεφαλαίου στα CDS όπερ σημαίνει ότι κάποιοι ποντάρουν στην χρεοκοπία ή σε πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα και επενδύουν πάνω σε αυτό το γεγονός.
Αν δεν υπάρξει πιστωτικό γεγονός σε αυτή την φάση ακόμη και αν η Ελλάδα βαθμολογηθεί σε selective default οι κάτοχοι των CDS αν δεν έχουν λήξει έχουν τα περιθώρια της αναμονής.
Αν λήγουν τότε ή θα ρισκάρουν και θα τα ανανεώσουν ή δεν θα τα ανανεώσουν και θα χάσουν.
Η λογική λέει ότι όσοι ποντάρουν στην χρεοκοπία έχουν πάρει μεγάλο ρίσκο και αν τους βγει θα επιτύχουν υπερκέρδη.
Λόγω του δέλεαρ του υπερκέρδους οι κερδοσκόποι συνεχίζουν να ποντάρουν στην χρεοκοπία της Ελλάδος.
Με βάση πληροφορίες που έχουμε συγκεντρώσει περίπου 1 δις από τα 5,5 με 6 δις δολάρια που είναι η συνολική έκθεση στα ελληνικά CDS τα κατέχουν έλληνες ή εμπλέκονται έλληνες.
Από αυτά τα CDS που είναι το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας αποτελούν παράγωγο προϊόν που δημιουργήθηκε από την J P Morgan και χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά καθολικά στην περίπτωση της Exxon με την υπόθεση Exxon Βαλντεζ το 1994.
Με βάση την παραδοσιακή τους λειτουργία για ένα επενδυτή που κατέχει 10 εκατ θέση σε ελληνικό χρέος θα πληρώσει για να αντισταθμίσει τον κίνδυνο αυτό 2,5 εκατ δολάρια καθώς το CDS βρίσκεται στις 2500 μονάδες βάσης δηλαδή θα πληρώσει απόδοση 25%.
Το CDS είναι ένα παράγωγο προϊόν που λειτουργεί ως ασφαλιστική δικλείδα σε περίπτωση αθέτησης πληρωμών.
Ως μηχανισμός αντιστάθμισης κινδύνου καλώς υπάρχει ως κερδοσκοπικό εργαλείο κατά χωρών και κοινωνιών κακώς υπάρχει θα προσθέσουμε.
Το ερώτημα όμως είναι απλό.
Όλοι μιλούν για την χρεοκοπία της χώρας για το αν θα υπάρξει πιστωτικό γεγονός.
Αποφασίσαμε λοιπόν από την στιγμή που κάθε μέρα αναφερόμαστε σε αυτά τα θέματα να γράψουμε και για τους κατόχους των CDS.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να αξιολογηθεί είναι πότε λήγουν τα CDS καθώς άλλο είναι να λήγουν σε 20 μέρες και άλλο σε 6 μήνες.
Με βάση ενδείξεις έως τα τέλη Ιουλίου λήγουν πάνω από 1,5 δις δολάρια θέσεις σε CDS και προφανώς μερικά εξ αυτών θα τα κατέχουν Έλληνες. Από αυτά τα 1,5 δισ περίπου 800 εκατ έχουν λήξει και πολλά έχουν ανανεωθεί.
Άρα το πρώτο πράγμα που ανησυχεί τον κάτοχο των CDS είναι αν υπάρξει πιστωτικό γεγονός, χρεοκοπία της Ελλάδος μέσα στον χρονικό ορίζοντα έως την λήξη των CDS.
Αν δεν υπάρξει πιστωτικό γεγονός π.χ. και έχετε επενδύσει 800 χιλ δολάρια ποντάροντας στην χρεοκοπία της χώρας τότε απλά ή τα χάνετε όλα ή ανανεώνετε για άλλους 3 ή 6 μήνες.
Όσων τα CDS λήγουν σε 3 ή 6 μήνες από τώρα ακόμη έχουν δρόμο και χρόνο.
Αν δεν υπάρξει πιστωτικό γεγονός λοιπόν οι κάτοχοι των CDS εφόσον έχουν αποφασίσει να μην τα ανανεώσουν τα χάνουν όλα.
Πόνταραν και έχασαν.
Αν υπάρξει όμως εκτροπή και χρεοκοπία της χώρας τότε εσείς που ποντάρατε στην χρεοκοπία της χώρας μας πρέπει να γνωρίζετε τα εξής.
Αν η λύση για το ελληνικό χρέος οδηγήσει σε πιστωτικό γεγονός τότε οι διεθνείς οίκοι θα έχουν βαθμολογήσει την Ελλάδα σε selective default σε ιδιότυπη χρεοκοπία.
Οι οίκοι θα αξιολογήσουν αν η Ελλάδα πρέπει να υποβαθμιστεί σε selective default δηλαδή σε ιδιότυπη χρεοκοπία ή όχι.
Αν αυτό συμβεί δηλαδή και υπάρξει ιδιότυπη χρεοκοπία τότε η η Διεθνής Ένωση Swaps και Παραγώγων (International Swaps and Derivatives Association – ISDA) θα επικυρώσει την ύπαρξη πιστωτικού γεγονότος και εν συνεχεία θα διακανονίσει την πληρωμή των CDS αν δεν επικυρώσει τότε απλά δεν υπάρχει πιστωτικό γεγονός άρα δεν τίθεται θέμα με τα CDS.
Πως πληρώνονται τα CDS;
Τα CDS πληρώνονται από τον προτελευταίο κάτοχο και από τους εκδότες.
Κοινώς αν κάποιος έχει αγοράσει από την HSBC ή την BofΑ ή την Goldman Sachs θα τα πληρωθεί από αυτούς.
Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...