Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Οικονομικός πόλεμος εναντίον της Ελλάδας και Σχέδιο Μάρσαλ για τη σωτηρία




Για οικονομικό πόλεμο μίλησε ο υπουργός Άμυνας Ε.Βενιζέλος, για σχέδιο Μάρσαλ κάνουν λόγο οι Γερμανοί.Ένα σχέδιο οικονομικής βοήθειας από τις ΗΠΑ,που πρώτες είχαν λάβει η Ελλάδα και η Τουρκία αμέσως μετά από το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.

Το Der Spiegel αναφέρει σε δημοσίευμά του ότι “εν μέσω της πρόσφατης υστερίας για τα οικονομικά της Ελλάδας, μια ελπιδοφόρα είδηση ​​έχει χαθεί μέσα στον σωρό. Το δρακόντειο πακέτο λιτότητας που προώθησε η Αθήνα υπήρξε εξαιρετικά αποτελεσματικό στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από 15,4 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος σε 10,5 τοις εκατό”,γράφει το περιοδικό που πολύ συχνά έχει κάνει άδικες επιθέσεις εναντίον της Ελλάδας.

“Αυτό, όμως, είναι μόνο μέρος της ιστορίας”,συνεχίζει το ρεπορτάζ του Der Spiegel.”Οι δραστικές περικοπές των δαπανών τείνουν να μην κάνουν καλό στην οικονομία, και στην περίπτωση της Ελλάδας, η οικονομία έχει συρρικνωθεί πολύ περισσότερο από ό, τι οι εμπειρογνώμονες περίμεναν , κατά 4,5 τοις εκατό το 2010. Φέτος, αναμένεται να συρρικνωθεί περισσότερο από το 3 τοις εκατό που αρχικά είχε προβλεφθεί.Το χρέος της χώρας ανέρχεται σήμερα στο 142 τοις εκατό του ΑΕΠ και όλο αυξάνεται”.

Η Süddeutsche Zeitung γράφει:

"Επειδή η έξοδος από τη κοινή νομισματική ένωση και την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποτελεί επιλογή, το μόνο που απομένει ως εναλλακτική λύση είναι μια μερική αναδιάρθωση. Που δεν σημαίνει τίποτα άλλο από ότι οι πιστωτές θα πρέπει να αποποιηθούν ένα ποσοστό των απαιτήσεών τους…Αυτό το μονοπάτι θα είναι οδυνηρό και επικίνδυνο, αλλά τουλάχιστον θα δώσει στην Ελλάδα την ευκαιρία για μια νέα αρχή...

Αλλά ακόμα κι αυτά να γίνουν πιθανόν δεν θ΄αλλάξουν το κλίμα πανικού στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Προκειμένου να πολλαπλασιάσουν τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα, η ΕΕ θα πρέπει να παρέχει επιδοτήσεις σε ιδιώτες επενδυτές. Όσο τετριμμένο κι αν ακούγεται, η Ελλάδα χρειάζεται ένα είδος σχεδίου Μάρσαλ ».



Η συντηρητική εφημερίδα Die Welt γράφει:

"Αναδιάρθρωση του χρέους θα έρθει αργά ή γρήγορα στην Ελλάδα - και σε καμία περίπτωση δεν θα σηματοδοτήσει το τέλος της νομισματικής ένωσης, πόσο μάλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ερώτημα είναι: ένα τέτοιο βήμα κάνει δυνατή μία ελληνική αποχώρηση από το ευρώ; Είναι πραγματικά τόσο κακή ιδέα αυτή η εξέλιξη όπως ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου θέλει να πιστέψουμε;

Χωρίς το ευρώ, η Ελλάδα θα έχει καλύτερες πιθανότητες για μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη. Ένα ισχυρό ευρώ κρέμεται σαν θηλιά γύρω από το λαιμό της Αθήνας. Με το δικό τους νόμισμα, οι Έλληνες θα μπορούσαν να αναπτύξουν την οικονομία τους και να καλύψουν τη διαφορά με την υπόλοιπη Ευρώπη...
Το ευρώ ήταν ένα πολιτικό σχέδιο από την αρχή. Αλλά η ιδέα ενός κοινού νομίσματος αποδείχθηκε ανίσχυρη να αντιμετωπίσει τη δύναμη της αγοράς σε μακροπρόθεσμη βάση. Ο κίνδυνος οι χώρες που παρέχουν βοήθεια συνέχεια να αντιμετωπίσουν και αυτές κρίσεις χρέους είναι ο πραγματικός κίνδυνος για τη σταθερότητα του ευρώ. "

Άλλη άποψη από τον Berliner Zeitung που γράφει:

"Η πολύ καλύτερη λύση θα ήταν να μειωθούν τα επιτόκια που απαιτούνται για τα πακέτα βοήθειας. Αν οι πολιτικοί αποχαιρετήσουν την ιδέα τους ότι τα επιτόκια για τα πακέτα βοήθειας θα πρέπει να έχουν το στοιχείο της τιμωρίας, πολλά θα μπορούσαν να επιτευχθούν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων . Μείωση του επιτοκίου στο μισό, θα οδηγήσει σε αύξηση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, και θα αποκλείσει την ανάγκη για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.Ακόμη καλύτερα θα ήταν εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση συνοδεύσει τα μέτρα λιτότητας με ένα εκτενές ευρωπαϊκό πρόγραμμα επενδύσεων, το οποίο θα διασφαλίσει την ανάπτυξη”. 

Η κεντροδεξιά καθημερινή εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitungγράφει:

«Σήμερα, ένα χρόνο ακριβώς μετά το πακέτο βοήθειας ύψους 110 δισεκατομμυρίων €, είναι πλέον προφανές ότι η διάσωση έχει αποτύχει και η χώρα δεν θα είναι σε θέση να σταθεί στα πόδια της χωρίς την αναδιάρθρωση του χρέους της… Η ΕΚΤ έχει καταστεί ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι σχεδόν το σύνολο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ανήκει στην ΕΚΤ. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν αναλάβει την αναχρηματοδότηση μέσω της κεντρικής τράπεζας με το ποσό των € 91000000000. Επιπλέον, η ΕΚΤ έχει αγοράσει ομόλογα του Ελληνικού κράτους αξίας € 47000000000. Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα ήταν μια καταστροφή για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα".

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...