Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Σόκρατες: “Δεν πρέπει να γίνουμε σαν την Ελλάδα”

Ως παράδειγμα προς αποφυγή χρησιμοποίησε την Ελλάδα και την Ιρλανδία, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοσέ Σόκρατες, λίγο μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής την Παρασκευή (25/3).


Ο υπό παραίτηση πρωθυπουργός τόνισε πως η Πορτογαλία δεν έχει ανάγκη από ένα μηχανισμό στήριξης, αν και όλα δείχνουν προς το αντίθετο.

“Επειδή γνωρίζω τι σήμαινε αυτό για την Ιρλανδία και την Ελλάδα, δεν εύχομαι το ίδιο πράγμα για τη χώρα μου”, είπε ο Ζοσέ Σόκρατες από τις Βρυξέλλες.

"Η Πορτογαλία πρέπει να καθιερωθεί ως μια χώρα που μπορεί να λύσει μόνη της τα προβλήματά της", προσέθεσε, χαρακτηρίζοντας "παιδιάστικη" την ιδέα της υποβολής ενός αιτήματος στο Ταμείο υποστήριξης της ευρωζώνης για να βοηθήσει τη χώρα του.

Ωστόσο, όλοι οι ευρωπαίοι ηγέτες θεωρούν δεδομένη την προσφυγή της Πορτογαλίας στο μηχανισμό στήριξης, με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να υποστηρίζει πως η χώρα χρειάζεται ένα δανεισμό της τάξης των 75 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Την ίδια στιγμή, την Παρασκευή (25/3) οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης έχουν στοχοποιήσει ευθέως τη χώρα, ακριβώς όπως είχε γίνει με την Ελλάδα πριν προσφύγει σε ΔΝΤ και ΕΕ.

Οι Standard and Poor's μόλις ένα 24ωρο μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας προχώρησε σε περαιτέρω υποβάθμιση κατά δύο βαθμίδες  τοποθετώντας την στο BBB από A-.

Επεσήμανε δε πως έχει αρνητικές προοπτικές  και μπορεί να υπάρξει κι άλλη υποβάθμιση ανάλογα με το αν προσφύγει στο μηχανισμό ή όχι. 

ΠΗΓΗ : http://www.on-news.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...