Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Πιο κοντά στην πτώχευση σπρώχνει η Μέρκελ την Ελλάδα


Σε τελικό στάδιο βρίσκεται το σχέδιο της Μέρκελ για συμμετοχή των δανειστών στις απώλειες που θα προκύπτουν από την περίπτωση που ένα κράτος της ΕΕ αντιμετωπίσει πρόβλημα αποπληρωμής του κρατικού του χρέους. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα είναι, όπως ορίζει το σχετικό σχέδιο, ο προνομιούχος πιστωτής και αυτός που αποπληρώνεται πρώτος. Έτσι, πρώτα θα εξασφαλίζουν τα χρήματοα τους το ΔΝΤ και οι χώρες που συνεισφέρουν στο μηχανισμό και μετά οι ιδιώτες επενδυτές.
Η χρονική συγκυρία που πρωθείται αυτό το σχέδιο σπρώχνει την Ελλάδα πιο κοντά στην πτώχευση καθώς από τη μία πλευρά εξασφαλίζεται ότι τα επιτόκια του κόστους κρατικού δανεισμού θα παραμείνουν σε πολύ υψηλα επίπεδα εμποδίζοντας την επιστροφή στις αγορές ενώ από την άλλη πλευρά απομακρύνεται το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομόλογου ή άυξησης των κεφαλαίων του σημερινού μηχανισμού στήριξης αλλά και επιβεβαιώνεται ότι η Γερμανία δε σκοπεύει να ξοδέψει περισσότερα χρήματα για τη διάσωση της Ελλάδας.

Mυστικές συζητήσεις για το ευρώ του… Βορρά!


Το καλοκαιρινό meeting που είχαν τον περασμένο Αύγουστο η Γερμανίδα καγκελάριος κυρία Ανγκελα Μέρκελ και ο Τσέχος πρωθυπουργός κ. Πετρ Νέκας., πήρε μία ιδιαίτερη και… μυστική μέχρι χθες, τροπή - όπως αποκαλύπτει σε σημερινό της άρθρο η Wall Street Journal, το οποίο επικαλείται δημοσίευμα του πρακτορείου Dow Jones Newswires - όταν οι δύο ηγέτες άρχισαν να συζητούν για το πώς μπορεί να σωθεί το ευρώ από την κρίση χρέους που έχει εξαπλωθεί στην Ευρωζώνη. Το συμπέρασμα του meeting ήταν άκρως ενδιαφέρον και αποκαλυπτικό: τέθηκε στο τραπέζι η φράση «Ευρωζώνη και ευρώ του Βορρά»!

Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης συζήτησης, η οποία ήταν ανεπίσημη και πολύ ιδιωτκή, η κυρία Μέρκελ ζήτησε από τον κ. Νέκας να ενταχθεί η Τσεχία στην Ευρωζώνη, παρά την επιθυμία που είχει εκφράσει η χώρα να μείνει εκτός της υπερχρεωμενης νομισματικής ένωσης, όπως αποκαλύπτουν οι πηγές του πρακτορείου.

Ο σκοπός της Μέρκελ ήταν πως οι δημοσιονομικά υγιείς Τσεέχοι θα βοηθούσαν τη Γερμανία να αυξήσει το «βάρος» στην Ευρωζώνη, των χωρών που ήταν δημοσιονομικέ υπεύθυνες καθώς έβλεπε πως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία με τα μεγάλα δημοσιονομικά τους προβλήματα, άρχιζαν να «σημαδεύουν» ολόκληρη την περιοχή.

Οπως αναφέρεται, η Τσεχία είναι μέλος της ΕΕ από το 2004 και θα πρέπει κάποια στιγμή να υιοθετήσει το ευρώ, αν βέβαια πληροί τα κριτήρια. Αυτή τη στιγμή, εμφανίζει χρέος στο 40% του ΑΕΠ, ωστόσο δεν πληροί το κριτήριο του ελλείμματος, με την τσεχική κυβέρνηση να έχει, πάντως, δεσμευτεί να το μειώσει κάτω από το 3% έως το 2013, από 5% περίπου το 2010.

Σύμφωνα με πρόσωπο που γνωρίζει το περιεχόμενο της συγκεκριμένης ιδιωτικής συζήτησης, η απάντηση του Τσέχου Πρωθυπουργού ήταν πως η χώρα του θα εντασσόταν στη ζώνη του ευρώ, ακόμη και την επόμενη ημέρα, εάν υπήρξε μία… Ευρωζώνη του Βορρά.

Οπως αναφέρεται, οι δύο ηγέτες είχαν μία πάρα πολύ φιλική συζήτηση και το κλίμα ήταν πολύ καλό. Πάντως, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της κυρίας Μέρκελ κυρία Ελκε Ράμλοου, η Γερμανία θα καλωσόριζε οποιαδήποτε χώρα που θέλει να ενταχθεί στην Ευρωζώνη αρκεί να πληροί τα κριτήρια, διαψέυδοντας κατηγορηματικά το ότι οι Γερμανοί… ψάχνουν δημοσιονομικά υγιείς χώρες για να… συμμαχίσουν, ετσι ώστε να συμμορφώσουν τους δημοσιονομικα απείθαρχους. Οπως δήλωσε, η Γερμανία δεν πρόκειται ποτέ να πιέσει καμία χώρα να επιταχύνει την διαδικασία ένταξης στο ευρώ, απαντώντας έτσι στα δημοσιεύματα που πλημμύρισαν τον τσέχικ τύπο το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε.

Οπως επισημαίνει η WSJ, η διαρροή των απόψεων και σκέψεων για μία Ευρωζώνη δύο ταχυτήτων από το καλοκαιρινό meeting Γερμανίας-Τσεχίας, μοιάζουν εξαιρετικά με την ιδέα περί ενός «ευρωπαϊκού πυρήνα», που είχε προτείνει το 1994 ο τότε βουλευτής και σημερινός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Βόλφανγκ Σόϊμπλε. Η ιδέα αυτή είχε ως κεντρικό κομμάτι, τη δημιουργία ενός οικονομικά και στρατηγικά σταθερού πυρήνα στην Ευρώπη, που θα «αφορούσε» τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο. Αυτό το «γκρουπ» χωρών, θα υιοθετούσε το δικό του ξεχωριστό νόμισμα, το οποίο θα ήταν προστατευμένο από τις όποιες επιπτώσεις είχε η δημοσιονομική απειθαρχία των κυβερνήσεων του Νότου.

Οπως πολύ χαρακτηριστικά αναφέρει η εφημερίδα, την Κυριακή που μας πέρασε, οι ενώσεις των οικογενειακών επιχειρήσεων και των νέων επιχειρηματιών της Γερμανίας, έστειλαν επιστολή στην κυρία Μέρκελ, ζητώντας της να εξετάσει το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας νέας νομισματικής ένωσης που θα είχε ως μέλη της αποκλειστικά και μόνο, τα οικονομικά ισχυρά και δημοσιονομικά υπεύθυνα, κράτη.

ΠΗΓΗ: Σοφοκλέους 10

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...