Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΒΕΝΖΙΝΗΣ ΠΕΦΤΕΙ ΠΑΝΤΟΥ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Τώρα, τους βάζεις πλαφόν ή δεν τους βάζεις;

Εδώ και 10 ημέρες οι τιμές των καυσίμων διεθνώς υποχωρούν ενώ στην Ελλάδα,απ΄τη στιγμή που ανεστάλλει η επιβολή του πλαφόν, έχουν ξεφύγει
Σαφώς ο γράφων είναι υπέρ της ελεύθερης λειτουργίας της αγοράς, αλλά το έργο που έχουμε ξαναδεί άπειρες φορές στην Ελλάδα το ξαναβλέπουμε αυτές τις ημέρες με τις τιμές των καυσίμων.
Χάλασαν τον κόσμο για την άρση του πλαφόν οι βενζινοπώλες την προηγούμενη εβδομάδα και την πέτυχαν. Και από την ημέρα που το πλαφόν άρθηκε, η μέση τιμή της αμόλυβδης ανεβαίνει καθημερινά στην χώρα μας, ενώ οι διεθνείς τιμές αποκλιμακώνονται, αφού και το αργό έχει υποχωρήσει και το ευρώ έναντι του δολαρίου έχει ενισχυθεί!
Να μιλήσουμε με αριθμούς, που λένε πάντα την αλήθεια. Την προπερασμένη Κυριακή, όταν και αποφασίστηκε το πλαφόν, η μέση τιμή της αμόλυβδης σε όλη την χώρα ήταν 1,504 ευρώ το λίτρο.
Προσέξτε, το στοιχείο δεν είναι θεωρητικό, αλλά βασίζεται στις τιμές που δηλώνουν οι ίδιοι οι πρατηριούχοι (περίπου 3.500 βενζινάδικα) στο Παρατηρητήριο Τιμών, ήτοι στο
www.fuelprices.gr.
Επιβάλλεται, λοιπόν, το πλαφόν και η μέση τιμή στα πρατήρια υποχωρεί στα 1,497 ευρώ το λίτρο, πάντα για την αμόλυβδη, την περασμένη Πέμπτη.
Το πλαφόν, ωστόσο, υπό τις πιέσεις των βενζινοπωλών, έχει ανακληθεί την Τετάρτη αν και η αρχική διάρκεια ισχύος του ήταν είχε ανακοινωθεί ότι θα είναι μία εβδομάδα.
Και ως …δια μαγείας, από την Πέμπτη η τιμή της αμόλυβδης αρχίζει και ανεβαίνει! Μια ημέρα μετά την άρση του πλαφόν, σταδιακά το λίτρο πηγαίνει από τα 1,497 ευρώ στα 1,515 ευρώ χτες!
Το ως “δια μαγείας” που χρησιμοποιήσαμε που κολλάει; Μα στο ότι εδώ και 10 ημέρες οι τιμές των καυσίμων διεθνώς υποχωρούν!
Στην αρχή της περασμένης εβδομάδας, το πετρέλαιο είχε φτάσει έως και τα 77 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το ευρώ είχε υποχωρήσει κάτω και από τα 1,27 δολάρια. Και χτες, το πετρέλαιο ήταν στα 73,7 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το ευρώ είχε ξεπεράσει τα 1,31 δολάρια!
Η πτώση είναι συνεχής όλο αυτό το διάστημα και είναι χαρακτηριστικό ότι και οι τιμές της αμόλυβδης ακολούθησαν την ίδια τάση, υποχωρώντας πάνω από 10 ευρώ ανά χιλιόλιτρο!
Για την ακρίβεια, από τα διυλιστήρια των Ελληνικών Πετρελαίων, η τιμή πώλησης στο συγκεκριμένο διάστημα υποχώρησε από τα 1.127 ευρώ στα 1.116 ευρώ ανά χιλιόλιτρο!
Η δε Μότορ Όιλ την προπερασμένη Δευτέρα πουλούσε προ φόρων στα 0,444 ευρώ ανά λίτρο και προχθές πουλούσε στα 0,437 ευρώ ανά λίτρο!
Πώς, λοιπόν, μπορεί να δικαιολογηθεί μία αύξηση σχεδόν δύο λεπτών στα βενζινάδικα μέσα σε λίγες ημέρες, όταν το προϊόν διεθνώς αλλά και στα ελληνικά διυλιστήρια φτηναίνει;
Τις απαντήσεις τις γνωρίζουμε όλοι…
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...